Weblog

Training

vrijdag, 20 april 2012

Binnen alle bedrijven wordt je tegenwoordig getraind, gecoacht, opgeleid en getemd, tot je uiteindelijk het gedrag vertoont dat zij graag willen zien. En als je dan eindelijk door het hoepeltje kan springen, dan steken ze het aan.

 

Want, zullen zij zeggen, met trainen ben je nooit klaar. Net zoals een profvoetballer vaker traint dan een amateur moet jij als werknemer naarmate je beter wordt ook steeds meer gaan trainen. En aangezien iedereen binnen eenzelfde bedrijfstak op dezelfde manier getraind wordt gaat iedereen dus steeds meer hetzelfde gedrag vertonen. Tot iedereen linksom door de kooi loopt, op het juiste moment opzit en netjes door de brandende hoepel springt.

 

Wat is het soms een verademing om met iemand te werken die nog niet is getraind. Iemand die nog geen weloverwegen en bedrijfscorrecte mening heeft, iemand die nog tegen de huisjes durft te trappen en nog niet door het hoepeltje kan springen. Naarmate we allemaal beter gaan voetballen wordt het voetbal er niet beter op. Net zoals een onbeduidende amateur wedstrijd levendiger kan zijn dan een Europacup kan een ongetrainde medewerker voor een verrassender resultaat zorgen dan een doodgetrainde. Door al die trainingen wordt het spel niet leuker, men speelt alleen maar om meer knikkers.

Nina's toilet zelfportretten

vrijdag, 20 april 2012

IMG_4843-loresNina Katchadourian is een veelzijdige kunstenares die op een speelse manier met klassieke kunst weet om te gaan. Momenteel werkt ze aan haar “Seat assignment: Lavatory Self-Portraits in the Flemish Style” project. Hiermee is ze in 2010 begonnen. Tijdens een lange vlucht maakte ze met haar mobiele telefoon een aantal zelfportretten in het toilet van het vliegtuig. Door een paar papieren toiletdoekjes op haar hoofd te leggen wist ze de sfeer van een oud Vlaams schilderij op te roepen. Sindsdien maakt ze regelmatig dergelijke zelfportretten in een vliegtuig. Soms gebruikt ze een dunne sjaal als achtergrond of een opblaasbaar kussentje als hoofdtooi. In de Dublin Public Art gallery werden deze foto’s in namaak historische lijsten op een diep rode muur gepresenteerd. Vergelijkbaar met de manier waarop de oude Vlaamse meesters in het Metropolitan Museum of Art hangen.

 

Je kunt het bij dit werk natuurlijk hebben over het feit dat zij oude schilderkunst als uitgangspunt voor haar werk gebruikt en daarmee lange parallellen door de kunstgeschiedenis trekt. Of over de knappe manier waarop zij met een mobiele telefoon in lage technische kwaliteit beelden maakt die verwijzen naar een tijdstip in de Westerse kunst toen de technische kwaliteit op haar hoogtepunt was. Je kunt het hebben over het contrast tussen die oude verstilde portretten in het zachte trage licht van de middeleeuwse stad met het harde gelige licht van een toilet in een vliegtuig. Maar dergelijk kunstbeschouwelijke analyses gaan voorbij aan één belangrijk feit, namelijk de grap en het plezier dat achter deze foto’s ligt. Als je je voorstelt dat deze meid zich tijdens een vlucht langdurig in een krap toilethokje opsluit om daar stiekem foto’s van zichzelf te nemen, daarna snel naar haar stoel terug gaat om een sjaaltje te halen en dan weer voor een lange tijd in het hokje verdwijnt, dan kun je je misschien ook voorstellen met welk een steels plezier Nina aan deze fotoserie heeft gewerkt. Nina laat ons zien dat hedendaagse kunst intiem en leuk kan zijn.

 

Kijk voor meer werk van Nina Katchadourian even op haar site. Vergeet daarbij niet haar “Mended spiderweb” serie en haar “Renovated mushroom”.

Muurkaardespin (Amaurobius similis)

dinsdag, 17 april 2012

huiskaardespin (amaurobius fenestralis) 4-2012 6530De Muurkaardespin (amaurobius similis) is nachtactief. Deze spinnen verstoppen zich vaak in bakstenen muren of boomschors waarin ze een kleine opening benutten om hun hol te maken. De Muurkaardespin heeft op zijn achterpoot een korte rij van stijve haren. Met dit speciale kammetje of calamistrum kamt ze de zijde van haar web tot wollige vangdraden. Dit zogenaamde cribelate web waaiert om de ingang van haar schuilplaats uit en heeft een blauwachtige glans. Het bestaat uit wollig gekamde vangdraden die om normale vangdraden heen worden gekamd. De draden bevatten geen lijm en een insect blijft er dus niet in vastplakken. Als een prooi over het web heen loopt blijft hij echter wel aan de wollige draden haken. Deze kunnen tot tien maal langer worden dan de normale draden en naarmate het insect worstelt om vrij te komen verwart hij zich steeds meer in dit web. De spin wacht rustig tot haar prooi is uitgeput en valt dan pas aan.

 

huiskaardespin (amaurobius fenestralis) 4-2012 6606-De volwassen vrouwtjes leggen hun eitjes in een gesloten broedkamer. Als deze uitkomen, eten de jonge spinnetjes de moeder op. Deze laat zichzelf vooraf door haar eigen maagsappen oplossen waardoor het voor haar kinderen makkelijker is haar te verteren.

Eikenspringspin (Ballus chalybaeius)

zondag, 15 april 2012

eikenspringspin (ballus chalybaeius=b. depressus) 4-2012 6622eikenspringspin (ballus chalybaeius=b. depressus) 4-2012 6611

 

 

 

 

 

 

 

Deze eikenspringspin kom je niet, zoals de naam suggereert, alleen op eiken tegen. Je vindt ze vaak op de onderste takken van verschillende soorten loofbomen en in lage vegetatie. Maar ook gewoon in tuinen of binnenshuis. Vroeger heette deze spin Ballus depressus maar tegenwoordig noemt men hem Ballus chalybaeius. De volwassen mannetjes zijn van boven zwartbruin en hebben rood met zwarte poten en witte voeten. Onvolwassen mannetjes en vrouwtjes zijn bruin met een lichte tekening en hebben lichte poten met aan de zijden een donkere lijn.

 

Klik hier voor meer berichten over spinnen.

Schoenfabriek AvanG Moergestel

vrijdag, 13 april 2012

schoenfabriek avang moergestel 4-2012 6024De oude schoenfabriek in Moergestel staat al lang leeg. Behalve oude facturen en schoenzolen is er nu weinig  te vinden dat aan zijn lange geschiedenis herinnert. Toch is het nog steeds een mooie locatie. Blijkbaar wordt er vaak gefotografeerd, want toen we met onze fotospullen aankwamen zagen we gelijk een aantal bejaarden met een telefoon in hun handen vanachter hun glasgordijntjes naar ons gluren. Waarschijnlijk waren ze teleurgesteld toen bleek dat wij met officiele toestemming het terrein op mochten. Een paar (ook bejaarde) voorbijgangers probeerden ons nog even in hun potje klagen te betrekken. Ze spraken er schande van. Er was al zo vaak gefotografeerd en toch stond het gebouw nog steeds overeind. Blijkbaar vinden ze fotograferen zo'n slopende bezigheid dat ze dachtten dat er na al die foto's niets meer van over zou zijn.

 

Klik hier voor foto's van de schoenfabriek AvanG in Moergestel.

Vogelmummie

zondag, 8 april 2012

koninklijke lederfabrieken oisterwijk 4-2012 6404In oude, leegstaande gebouwen kom je vaak dode dieren tegen. Muizen, ratten, konijnen en duiven, die door de droge lucht en tocht zijn gemummificeerd. Vaak zitten daar ook jonge vogels bij, zoals deze die in de Koninklijke Leerfabrieken in Oisterwijk uit zijn nest was gevallen.

Lysol vaginale douches

woensdag, 4 april 2012

lysol vaginal doucheTussen 1920 en 1960 werd Lysol in de Verenigde Staten geadverteerd als vaginale douche en anticonceptiemiddel. Tot de komst van de pil was Lysol zelfs het populairste voorbehoedsmiddel onder Amerikaanse vrouwen. Als zij na seks met Lysol spoelden zouden ze niet zwanger worden. Tevens zou een regelmatige vaginale douche met Lysol er voor zorgen dat je echtgenoot zich niet van je zou afkeren en je huwelijk gelukkig was. De reclames toonden verdrietige vrouwen die hun avonden alleen doorbrachten. Ze hadden hun huwelijk kunnen redden, ze waren zelf schuldig aan de onverschilligheid van hun partner. Hadden ze zich maar vaker moeten uitspoelen met Lysol.

 

In 1912 waarschuwde de medische gemeenschap al tegen de gevaren van het gebruik van Lysol en in 1933 werd bewezen dat het als anticonceptiemiddel niet werkte. Toch bleef de producent reclame maken en de Amerikaanse vrouw bleef dus met Lysol voor haar “complete vrouwelijke hygiëne” zorgen. Lysol is echter een krachtig desinfecterend schoonmaakmiddel, ontworpen voor vloeren, badkamers en wc’s. Het is buitengewoon giftig, kan de huid ernstig verbranden en is dodelijk bij inname. Maar blijkbaar weerhield dat de huisvrouwen er niet van om na hun wc’s ook hun vagina’s ermee te reinigen.

Koninklijke Lederfabrieken Oisterwijk (2)

woensdag, 4 april 2012

koninklijke lederfabrieken oisterwijk 4-2012 5795Vorig jaar was ik al een keer in deze mooie urbex-locatie geweest. Helaas kon ik toen maar een klein gedeelte verkennen. Een tweede keer kwam ik er zelfs helemaal niet binnen maar nu, de derde keer, was het eindelijk raak.

 

Klik hier voor foto's van de Koninklijke Lederfabriek Oisterwijk.

John Carter (2012)

maandag, 2 april 2012

De boeken van Edgar Rice Burroughs over een man van de Aarde die op geheimzinnige wijze naar Mars wordt getransporteerd, behoren tot de archetypische sciencefiction verhalen. Deze man, John Carter, komt op Mars in aanraking met een vreemde cultuur, wordt verliefd op een prinses (Dejah Thoris, de mooiste vrouw van alle negen planeten) en helpt haar volk in de strijd tegen een gevaarlijke vijand. Nu, honderd jaar na dato, is dit verhaal verfilmd.

 

De verhaallijnen uit deze boeken vind je in zo veel films terug dat het onvermijdelijk erg herkenbaar aanvoelt. Toch doet dat niets af aan deze film. De grote groene vierarmig reuzen, rode getatoeëerde vrouwenkrijgers en weidse landschappen van Mars zijn alleen al voldoende om je aandacht bij de film te houden. Aan het einde van de film is John Carter dusdanig gevallen voor Mars en diens prinses dat hij niet langer John Carter van de Aarde maar John Carter van Mars is geworden, wat ook de titel van de oorspronkelijke boekenserie was. Zo komt het karakter van John Carter, een eeuw na zijn eerste introductie op papier nu in 3D via de bioscoop bij ons terug.

 

LynnCollinsDejahThorisLynn Collins kreeg de onnavolgbare eer om Dejah Thoris te mogen spelen. Op zich geen gemakkelijke opgave. De mooiste vrouw van ons Universum is namelijk niet alleen buitenaards mooi, maar tegelijkertijd ook een sterke trotse krijgsvrouw en een kwetsbare prinses die om de haverklap gered moet worden. Het lukt Lynn Collins goed om deze balans tussen sterk en kwetsbaar te bewaren. Zelfs de romance tussen haar en Taylor Kitsch (John Carter) komt aardig uit de verf. Toch lukt het haar niet om als mooiste vrouw van het Universum te overtuigen, ze is er gewoonweg te stads voor. Tussen de vele exotische wezens die Mars bevolken doet Dejah Thoris helaas nog aardser aan dan John Carter zelf.

Zebraspin (Salticus scenicus)

dinsdag, 27 maart 2012

zebraspin (salticus scenicus) 3-2012 5554De zebraspin (salticus scenicus) is één van onze bekendste cultuurvolgers. Je komt hem vrijwel alleen tegen op muren en schuttingen en omdat hij overdag in het volle zonlicht jaagt is hij bij vrijwel iedereen bekend. Door zijn zwart-witte tekening is hij onmiskenbaar en zijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je hem goed kunt observeren. Als je hem nadert, zal hij zijn kopborststuk oprichten om je beter te kunnen bekijken. Je kunt hem zelfs vrij gemakkelijk voeren. Kleine insecten zoals bladluizen neemt hij vanuit een pincet zo van je over.

 

zebraspin (salticus scenicus) 3-2012 5580Zoals alle springspinnen heeft hij zeer goed ontwikkelde ogen. Als hij een geschikte prooi ziet, zal hij deze als een kat langzaam besluipen om bliksemsnel het laatste stukje te springen. Hierbij bevestigt hij altijd eerst een kleine veiligheidslijn aan de ondergrond om hem tegen een valpartij te beschermen. Dankzij deze veiligheidslijn lijkt het soms alsof de zebraspin op een verticale wand de zwaartekracht tart. Nadat hij de ruimte inspringt, eindigt hij dankzij deze onzichtbare lijn met een kleine boog weer op de wand. ‘s Zomers zie je deze veiligheidslijnen vaak kriskras op een muur in het zonlicht oplichten. Volwassen vrouwtjes vind je het hele jaar door. De mannetjes hebben schuin naar voren gerichte en sterk vergrote cheliceren. Je herkent ze aan de gescheiden dwarsbanden op hun rug en kunt ze van april tot juli tegenkomen.

 

Klik hier voor meer foto's van spinnen