Conus gloriamaris 5-2016 9422Dit is wellicht de beroemdste en gewildste verzamelschelp. Ooit stond hij bekend als de zeldzaamste schelp ter wereld. Het eerste bekende exemplaar was van Pierre Lyonnet, een Hollandse verzamelaar, die er destijds 120 gulden voor betaalde, drie maal zoveel als voor Johannes Vermeers, brieflezende vrouw in het blauw. Zeldzame schelpen werden destijds als een goede investering gezien en brachten vaak enorme bedragen op. Lyonnets schelp stond in 1757 in een catalogus omschreven als gloria maris, de glorie van de zee. Hij was slechts 82mm lang en had een groeibeschadiging over de hele lengte van de schelp. Deze schelp was het holotype dat Chemnitz in 1777 voor het eerst wetenschappelijk beschreef. 

 

Het (broodje aap) verhaal gaat dat Chris Hwass, een rijke verzamelaar uit Denemarken die zelf ook zo’n schelp in bezit had, in 1792 op een veiling een tweede schelp wist te kopen en deze gelijk kapot trapte, zodat zijn eigen exemplaar de volle waarde behield. Rondom 1800 dacht men dat een aardbeving de enige vindplaats van deze schelpen had bedolven en dat de soort was uitgestorven, iets dat de bestaande exemplaren natuurlijk nog waardevoller maakte. In 1836 vond High Cummings op de Filipijnen echter twee nieuwe exemplaren.  Tot 1957 waren er slechts een paar dozijn bekend. Tien jaar later vond men echter ook een aantal exemplaren bij Nieuw Guinea en in 1969 vonden twee duikers 120 exemplaren bij de Solomon eilanden.  Tegenwoordig weet men goed in welke habitat deze slakken leven en worden ze dankzij verbeterde duiktechnieken steeds vaker gevonden. Een groot en onbeschadigd exemplaar kan echter nog steeds honderden euro’s kosten.

 

Conus gloriamaris is een zware schelp met een hoge scherpe top en een mondopening die naar onderen toe iets breder wordt. Net als veel andere conus-soorten is hij zeer giftig en kan een steek met de harpoenachtige naalden van de slak, voor onzorgvuldige duikers de dood tot gevolg hebben.

 

Ik heb deze schelp onlangs op een beurs gekocht en ondanks dat hij niet zo heel groot was, ze zijn meestal zo’n 8 a 12cm maar kunnen tot 16cm lang worden, was hij toch nog stevig aan de prijs. Hij is wel onbeschadigd en mooi van kleur, veel exemplaren hebben groeifouten of beschadigingen die afbreuk doen aan de waarde. Deze schelp is in december 2012 op de Filipijnen bij Balicasag-eiland op 150 m diepte gevonden.

 

Enkele andere, oorspronkelijk dure verzamelschelpen zijn: Mirabilistrombus listeri, De Grote Wenteltrap (Epitonia scalare), De Japanse Wonderschelp (Thatcheria mirabilis) en De Gouden kauri (Cypraea aurantium).