mezenschedel 3-2013 4137Iedereen die wel eens een roofvogel van het formaat bulldog op zijn armen heeft gehad weet dat die vogel heel wat minder weegt dan zo’n bijtgraag huisdier. Vogels hebben geen tanden, en dus ook geen zware kaken om deze in te stoppen. Dat zou hun schedel topzwaar maken en hen tijdens het vliegen teveel beperken. Een vogel heeft tanden vervangen door een snavel, een licht en gespecialiseerd tangetje. Alles aan een vogel is licht. Hun dunne botjes zijn hol en hebben speciale luchtzakken, ze dragen geen grammetje vet teveel en hun super isolerende veren zijn vaak te licht om zelfs maar te kunnen wegen.

 

Het schedeltje van veel kleine zangvogeltjes zoals de mussen en de mezen is nog dunner dan de schaal van de eitjes die ze leggen. Maar hoewel je door dat kleine schedeltje als een stuk papier heen kunt kijken is hij toch net als alles aan dat kleine vliegmachientje buitengewoon sterk. Iets dat vaak pas opvalt als je ziet met hoeveel kracht en energie de eigenaar een pinda openwerkt.

 

Het kleinste vogeltjes van ons land is de Goudhaan (Regulus regulus). Dat verenbolletje van 9 cm weegt amper 5 gram. De kleinste vogel ter wereld is de Bijkolibrie (Mellisuga helenae). Deze weegt slechts 1,5 tot 2 gram en is van het puntje van zijn lange snavel tot aan zijn staart maar 5 cm lang. Toch zit er in dat kleine lijfje alles wat nodig is om een vogeltje te zijn. De eitjes van dit vliegende juweeltje zijn niet veel groter dan een doperwt.

 

Lees ook: Een vlo op een vlo en De grootste of de kleinste.