zero tolerance 300bw 8-2014 0512Voor mijn werk heb ik regelmatig een mes nodig. Ik heb er door de jaren heen dan ook meerdere verzameld en gebruik ze door elkaar. Toch zijn er een paar waar ik extra aan ben gehecht. Zoals de Zero Tolerance 300bw. Dit mes is door Ken Onion ontworpen. Het is uitgeklapt 21,7 cm lang, heeft een heft van 9,5 cm en weegt 237 gram. De handgrepen zijn 3D-gefreesd waarbij de kant met het frame Lock van titanium is en de andere kant van zwart G-10 staal. Het lemmet is 4mm dik en gemaakt van S30v, een duurzaam poederstaal met een hardheid van 58HRC dat tot zes keer langer scherp blijft dan conventionele staalsoorten.

 

Zakmessen worden vaak in EDC messen (Every Day Carry Knives), tactische messen, gentleman folders en outdoor messen verdeeld. De ZT300bw is echter moeilijk in één van deze hokjes te plaatsen. Te groot en te zwaar voor een EDC, niet puntig genoeg voor tactische toepassingen en niet groot genoeg om als outdoor mes te fungeren. Het is echter een oerdegelijk stuk gereedschap dat in veel situaties prima zal voldoen en buitengewoon goed is ontworpen. Het opent soepel, heeft totaal geen speling, ligt goed in de hand en gaat waarschijnlijk een leven lang mee.

 

zero tolerance 300bw 8-2014 0532De schoonheid van dit mes ligt in de afwerking en de vorm. Het titaniumheft en het lemmet zijn getrommeld, hierdoor krijgt het mes een verweerd bijna antiek uiterlijk dat goed bij zijn duurzame uitstraling past. De slijpvlakken van het lemmet benadrukken de sterkte en de breedte van het mes. Het heeft een flat grind en behoudt zijn dikte tot vlak bij de punt. Het is duidelijk gemaakt voor zwaar werk. De contouren van het lemmet lopen mooi in het handvat over. De bolle buik met lichte recurve worden in de rug en pommel van het heft gespiegeld. De flipper waarmee het mes geopend kan worden, fungeert tevens als garde en loopt mooi over in de wijsvingergroef. Als je de lijn van de buik doortrekt naar het lemmet wordt deze weer door het uitgefreesde patroon van lijnen in het heft overgenomen en de forse duimsteunen klikken in geopende stand in een uitsparing van het handvat waardoor deze tevens als een extra vergrendeling werken.

 

Dit mes is moeilijk te categoriseren, er zijn echter geen concessies aan de kwaliteit gedaan en het is met veel oog voor detail ontworpen. Het is een nagenoeg onverwoestbaar mes dat vrijwel elke taak aan kan.