Houten stokken zijn enkele van de alleroudste gebruiksvoorwerp die er bestaan. Wat ooit begon als een gevonden of afgebroken boomtak is door onze geschiedenis heen uitgegroeid tot een complex en cultuurgebonden stuk gereedschap of wapen. Houten knuppels werden ontworpen om zoveel mogelijk schade toe te brengen. Ze werden tijdens de jacht en in gevechten gebruikt om botten te breken en borstkassen en schedels in te slaan. Vrijwel elke cultuur heeft ze gebruikt en verfijnd.
Deze knuppel is een eigen ontwerp, ik heb hem losjes gebaseerd op de vorm van de Griekse kopesh, de Amerikaanse honkbalknuppel, de Fijiaanse Gata en enkele fossiele bacula (penisbotten). Het enigszins ovale handvat gaat met een lichte knik over in een zich naar voren toe verwijdende gekromde knuppel met een brede ronde rug, een driehoekige baard met smalle rand aan de binnenzijde en een haakse punt bovenaan de baard met daarboven de platte ronde top van de rug. Hij kan met twee handen worden gebruikt en dan met erg veel kracht een slag toedienen. Het grotere gewicht aan de bovenkant van de knuppel zorgt samen met de kromming dat alle energie op een relatief klein contactoppervlak wordt overgebracht. De punt van de baard en de rand van de ronde top kunnen dan veel schade toebrengen, terwijl een flinke slag met de smalle binnenrand van de kromming al genoeg kan zijn om een bot te breken. Als de grip verder naar boven wordt geplaatst, op de overgang van de handgreep naar het begin van de binnenste kromming, past deze verdikking goed binnen de palm van een hand, waardoor de knuppel ook eenhandig gebruikt kan worden.
De hele knuppel is 74,5cm lang. De handgreep is 2,75cm dik en loopt door in een 4,75cm dik en 8,5cm breed uiteinde. De knuppel weegt 908 gram en is gemaakt van een dikke eikenhouten tak met natuurlijke kromming, waardoor de nerf de curve van de knuppel volgt. Hij is met hamer en beitel, houtrasp, zakmes, vijl en schuurpapier gevormd, met ijzerazijn en lederinkt gekleurd en met tungolie afgewerkt.
Lees ook: Zelfgemaakte knuppel no. 1 (Ongwe Hongwe).
Geen reacties
Reageer: