zelfgemaakt mes no 7 11-2016 3049Omdat ik moeilijk aan grote en dikke stukken 440c en D2 staal kon komen, heb ik dit mes uit Böhler 690 gemaakt. Dit is relatief goedkoop en in grotere maten verkrijgbaar. Het nadeel was wel dat het niet geheel vlak werd aangeleverd en dat het tijdens het harden krom trok. Iets dat ik totaal niet had verwacht, want het staal was 8mm dik en gelijkmatig geslepen. Met veel moeite en flink wat bijslijpen heb ik het uiteindelijk toch nog recht gekregen, maar dat is helaas wel iets ten koste van de dikte van de rug gegaan, deze is nu nog ‘slechts’ 7 mm dik. Door de angel van het handvat verder naar achteren taps te laten toelopen, is het mes uiteindelijk toch nog helemaal recht gekomen. De heften zijn uit buffelhoorn en gestabiliseerd giraffebot die met messing aan het staal zijn geklonken. De achterkant van het mes heeft een verborgen u-vormige bus, waar een touw of riem doorheen gehaald kan worden, zonder dat deze in direct contact met de hand komt.

 

Het is een groot en zwaar mes dat, dankzij het gevormde handvat, wel goed en stevig in de hand ligt. Je kunt er zowel mee hakken als gecontroleerd mee snijden. Het klieft moeiteloos door dikke takken, maar je kunt er ook een ui mee snipperen. 

 

zelfgemaakt mes no 7 11-2016 3061-3064zelfgemaakt mes no 7 11-2016 3080-3081Als je het mes op het handvat vasthoudt, ligt het zwaartepunt net voor de choil en kun je er goed mee kappen. De hoek tussen het lemmet en het handvat zorgt er verder voor dat je het mes makkelijk impuls kunt geven om flink mee te houwen. Het mes heeft behalve een diepe vingergroef ook een grote choil, die als extra vingergroef gebruikt kan worden. Als je de greep op het mes naar voren plaatst, krijg je daardoor meer controle tijdens het snijden. De rug van het mes heb ik bewust vlak gehouden, zodat je er desgewenst met een stuk hout op kunt slaan als je het mes als wig wilt gebruiken om grotere stukken hout mee te splijten.

 

zelfgemaakt mes no 7 11-2016 3090zelfgemaakt mes no 7 11-2016 3091Het mes is 39,5 cm lang, 4,5 cm hoog, weegt 635 gram en heeft een snijvlak van 25 cm. Het volgende project is om voor dit mes een passende hoes te ontwerpen en maken.

 

Lees ook: Schede voor mes no. 6.