zelfgemaakt mes no 6-6-2016 1622-1621Dit is het grootste mes dat ik tot nu toe heb gemaakt. Het is 33cm lang en weegt 400 gram. Het lemmet is 8mm dik en 21cm lang. Het is gemaakt uit 440C staal voor het lemmet, O2 staal voor de tsuba (stootplaat) en de kashira (achterkap), koper voor de habaki, messing en buffelhoorn voor de fuchi achter de tsuba en acacia- en ebbenhout voor het handvat. De pin (mekugi) door het handvat en de ogen in de tsuba en de kashira zijn van messing. Het lemmet heeft twee rechte snijvlakken die ononderbroken van de rug, als een slanke V, direct doorlopen in de snede. Ondanks de brede rug maakt dit de snede smal en vlijmscherp. De koperen habaki is bewust klein gehouden en niet zoals gewoonlijk om het lemmet heen gevouwen en gesoldeerd, maar uit één massief stuk koper gevijld. Het zeskantige handvat is aan de onderkant enigszins concaaf geslepen. Ik moet er alleen nog een bijpassende schede (saya) voor maken.

zelfgemaakt mes no 6-6-2016 1642-1644zelfgemaakt mes no 6-6-2016 1615-1618-1619zelfgemaakt mes no 6-6-2016 1646zelfgemaakt mes no 6-6-2016 1654