mes no 4 3-2016 5470Dit mes is nu nog niet op zijn mooist, het gepoetste koper steekt nog te veel af tegen de rest van het mes. Over een paar maanden, als het zijn natuurlijke patina krijgt, trekken de kleuren meer naar elkaar. Dit (vierde mes al weer) is 21 cm lang, weegt 158 gram en is uit 3 mm dik roestvrij damast staal gemaakt. Omdat dit damast uit twee verschillende staalsoorten (440B en 19C27) bestaat, krijgt het na etsen met zoutzuur zo’n mooie tekening. Beide stalen reageren anders op zuur, het ene bijt sneller uit dan het andere. Hierdoor krijg je een klein diepteverschil. Als je het staal daarna lichtjes opschuurt, haal je het donkere oxide van de bovenste laag staal af, waardoor het mooi contrasteert met de donkerdere dieper gelegen lagen staal. Op die manier krijg je goed te zien hoe beide stalen in elkaar zijn gesmeed en komen de verschillende lijnen en torsievormen weer aan het licht.

 

mes no 4 3-2016 5453mes no 4 3-2016 5468De vorm van het mes is bewust eenvoudig gehouden, alle lijnen zijn recht behalve die van het lemmet zelf, daar zit een kleine bolling in. Omdat de bovenkant van het lemmet vanaf de punt naar ongeveer een derde van de hoogte schuin is afgekant, krijg je een kortere lijn binnen het lemmet zelf. Dit maakt het niet alleen steviger maar geeft ook de illusie dat het lemmet iets naar achteren is getrokken en dus onder lichte spanning staat. Het heft is van roodkoper, zwijnentand en buffelhoorn. Door deze materialen op de rugzijde van het handvat om te keren krijgt het mes een iets speelser en luxer uiterlijk. Omdat de guard gedeeltelijk is uitgevijld zit hij vaster dan bij twee losse bolsters en kun je de constructie van het mes beter zien. Hierdoor lijkt het ook alsof lemmet in het handvat is aangedrukt en loopt het visueel mooier in het heft door.

 

mes no 4 3-2016 5479Een vijfde mes zit al in de planning. Als ik mijn messen nu naast elkaar leg, is er nog geen duidelijke stijl in te herkennen. Momenteel spring ik vormgeving-technisch nog van de hak op de tak. Dit is vaak het fijnste moment in elk creatief proces, je kunt dan nog lekker freewheelen, zonder dat je wordt gehinderd door een stijl. Het volgende mes dat ik ga maken wordt dus weer volstrekt anders.

 

Lees ook: Zelfgemaakt mes, Schede voor zelfgemaakte mes, Tweede zelfgemaakte mes en Zelfgemaakt mes no. 3.