In de dieptepsychologie wordt verzamelen als een sublimatie van eten gezien. Verzameldrang is een obsessief-compulsieve karaktereigenschap die als hij onbeheersbaar is, wordt omschreven als een stoornis. Deze persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een psychologische inflexibiliteit en een zeer strikte naleving van regels en procedures.
Nu is verzamelen één van de voor de mens karakteristieke eigenschappen, wij zijn als diersoort jagers-verzamelaars. Vroeger verzamelden we voorwerpen en voedsel om ons in onze overlevingsstrijd te helpen. Nu dat niet meer direct nodig is (afgezien van een goedgevulde koelkast en geld op de bank) vinden de Freuds, Jungs en Neumanns van onze wereld dat dit van een overlevingsstrategie tot een stoornis is geworden. Je kunt je natuurlijk afvragen wat het directe nut van het verzamelen van toiletpapierrollen, luchtziektezakjes of navelpluis is. Maar verzamelen zit ons in de genen en iedereen heeft wel eens het één of ander verzameld.
Verzamelen is overigens geen sparen. Een verzamelaar is bereid om geld in zijn verzameling te investeren, terwijl iemand die spaart er alleen voor zorgt dat bepaalde voorwerpen niet worden weggegooid. Vandaar dat we een spaar- in plaats van verzamelrekening en een verzameling in plaats van een sparing hebben. Onze verzameldrang wordt goed door slimme marketeers uitgebuit. Vooral voor jonge kinderen worden er speciaal te verzamelen voorwerpen ontwikkeld die een volkomen gefingeerde waarde hebben.
Als deze marketeers succes hebben kan er een rage ontstaan, waarbij voor eenvoudige kartonnen kaarten (voetbalplaatjes) of plastic schijfjes (flippo’s) in winkels vele euro’s worden uitgegeven, tot grote teleurstelling van de ouders die weliswaar vaak genoeg nee tegen hun kinderen kunnen zeggen maar blijkbaar niet als de media er zich mee bemoeit. Deze media zal dan ook zijn best doen om van de rage een hype te maken: maximale omzet en winst verzekerd. Deze rages en hypes (die vaak in de zomer plaatsvinden) zijn meestal van zeer tijdelijke aard maar zullen door gebrek aan creativiteit van de marketeers regelmatig in één of andere vorm terugkomen.
Het woord rage komt van het oud-franse raige, wat is afgeleid van het Latijnse woord rabies voor woede en furie. Dit verklaart de term verzamelwoede.
Het woord hype komt van het Griekse hyper, wat boven betekent. Eigenlijk kun je dus stellen dat hype de overtreffende trap van rage is.
Geen reacties
Reageer