De Britse liberale democratische partij wil te sterk gephotoshopte foto’s van celebrities gaan verbieden. Jo Swinson, voorvechtster van dit standpunt, vindt dat tieners te kwetsbaar zijn om aan dergelijke geïdealiseerde vrouwbeelden te worden bloot gesteld. Het retoucheren van “puistjes en haartjes” staat ze wel toe maar elke verandering aan het lichaam is uit den boze. Kinderen zouden er een vertekend beeld van het “normale” vrouwenlichaam van kunnen krijgen wat volgens Swinson automatisch zou resulteren in een negatief zelfbeeld.

 

De adverteerders voor cosmeticafabrikant LÓreal hadden enkele foto’s van Julia Roberts en Christy Turlington, naar idee van Jo Swinson, iets te veel gephotoshopt met als gevolg dat zij een klacht bij de Britse Advertising Standarts Authority heeft ingediend. De foto’s zijn daarop meteen verboden.

 

Na het bestuderen van een foto van deze dame viel me op dat Jo niet alleen oogschaduw en lipstick gebruikt maar ook eyeliner en rouge. Waarschijnlijk om haar “puistjes en haartjes” me weg te retoucheren. Volgens mij droeg ze echter ook een pushup BH, maar daar zal ik me wel in vergissen, dat zou tenslotte een onreglementaire aanpassing aan het vrouwenlichaam zijn.

 

Wat mevrouw Swinson zich helaas niet realiseert is dat men sinds mensenheugenis al werkt aan het idealiseren van dit menselijke lichaam. Ik maak me sterk dat er in het oude Griekenland vast ook wel een Swinson rond liep die de geïdealiseerde beelden van Apollo en Zeus niet wenselijk vond. Maar goed, laten we vooral niet vergeten dat we het hier over dezelfde Jo Swinson hebben die in 2009 als parlementariër niet alleen haar eyeliner en tandenflos maar ook een wc-rolhouder en schoonmaakdoekjes declareerde.

 

Beste mevrouw Swinson, elke foto is een leugen, dit komt voor u misschien als een schok maar foto’s vertellen nooit de waarheid. Ze zijn niets meer en minder dan een tweedimensionale weergave van een specifiek stukje werkelijkheid dat ten dure van de sluitertijd door de lens werd gezien. Compositie, belichting en photoshop zijn geen andere tools dan uw make-up, push-up BH en kleurspoeling. Beide worden gebruikt om de werkelijkheid geweld aan te doen, beide worden gebruikt om de werkelijkheid er mooier uit te laten zien.

 

Het heeft geen enkele zin om kinderen tegen dit soort foto’s te beschermen. Je moet ze opvoeden, ze leren omgaan met reclame en zelfbeeld. Maar dat vereist een pedagogische visie en veel werk. Je moet kinderen rijp maken voor hun volwassenheid. En dat is heel wat moeilijker dan iets gewoon verbieden.

 

lees ook: Fotografischen leugens