Vallen in je slaap is het omgekeerde van in slaap vallen. Iedereen kent wel het gevoel dat je als je slaapt of bijna slaapt, ineens valt en daardoor met een schok wakker wordt. Als je in slaap valt ontspant je lichaam zich en is het minder alert op signalen van buitenaf. Je spieren verslappen en een kleine por waar je als je wakker bent meteen op zou reageren is dan vaak niet meer genoeg om je wakker te krijgen.

 

Sommige wetenschappers denken dat je bewustzijn, als je in slaapt valt nog een tijdje actief je lichaam monitort. Als je spieren zich dan volledig ontspannen, zoals ze doen als je slaapt, dan registreert je bewustzijn een gevoel van gewichtloosheid en denkt dat je valt. Je lichaam wil dan zo snel mogelijk zijn balans terugvinden en spant in een klap je spieren. Dit resulteert in een heftige beweging waardoor je wakker wordt.

 

Andere wetenschappers denken dat de signalen die je brein uitstuurt om je lichaam te laten ontspannen soms verkeerd lopen en je spieren dan met een schok juist aanspannen. Dit zou vergelijkbaar zijn met de symptomen van rusteloze benen waar sommige mensen last van hebben.

 

Het is echter een feit dat vrijwel iedereen deze sensatie kent en dat er in de droom vaak een aanleiding voor deze valpartij is. Deze verklaring wordt echter in een fractie van een seconde door ons brein verzonnen om onze lichamelijke reactie te kunnen verklaren. Dit is dus eigenlijk geen echte droom maar meer een korte hallucinatie die mensen zich vaak nog kunnen herinneren als zij met een schok wakker worden. Zo denken mensen bijvoorbeeld van een stoel of van een fiets te zijn gevallen als ze opeens rechtop in bed wakker worden.

 

Lees ook: Tijdreizigers, Nachtmerrie, Hallucinatie, Twijfels in het donker en Droomvliegen.