Omdat het mooi weer beloofde te worden was ik afgelopen weekend vroeg opgestaan en in het donker naar de Groene Jonker gereden, zodat ik daar nog voor de zonsopgang zou aankomen. Niet geheel onverwacht was de parkeerplaats nog helemaal leeg en was ik de enige bezoeker. Vlak voor zonsopgang zwol het gezang aan en lieten alle vogels van zich horen, overal om mee heen was het een kabaal van jewelste. Elke vogel zong om het hardst en daarbovenuit hoorde je regelmatig het harde gegak van overvliegende ganzen. Tussen het riet zongen blauwborstjes en rietgorzen en regelmatig vlogen er vluchten wulpen en grutto’s over. Iets later op de ochtend kwamen er meer bezoekers en tegen koffietijd liep het er vol met fotografen. Soms stonden ze in bosjes bij elkaar naar een verstopt blauwborstje tussen het riet te staren. Ik heb er de hele ochtend heerlijk gewandeld en foto’s gemaakt van oa. blauwborstjes, grutto’s, rietgorzen en tureluurs.
In het natuurgebied de Groene Jonker vind je in de ondiepe plassen regelmatig tureluurs naar voedsel zoeken. Hun broedseizoen loopt vanaf half april tot juni. Tureluurs leggen 4 à 5 eieren in een ondiepe kuil tussen het gras, die ze als ze niet broeden, camoufleren door het omliggende gras over het nest heen te buigen. De Tureluur is geen beschermde vogel hoewel hun aantal in Europa de laatste jaren wel gestaag afneemt. De oorzaak hiervoor is net zoals bij veel andere flora en fauna, het verdrogen van de landbouwgebieden en het afnemen van ruige kwelders.
De naam van deze bekende vogel is gedeeltelijk een onomatopee en gedeeltelijk afgeleid van het oude Frans gezegde: cést toujours la meme turelure, het is altijd hetzelfde liedje. Zijn bekende roep: het herhaalde tju-lu-lu, maakt hem in het veld makkelijk herkenbaar. Daarnaast heeft hij twee lange felrood-oranje poten en een kenmerkende rode snavelbasis. Deze onderscheiden hem van de kleinere bosruiter waar hij qua verenkleed mee verward zou kunnen worden.
Lees ook: Baardmannetjes (Panurus biarmicus) in de Vlaardingse Rietputten, Steenloper (Arenaria interpres) en Drieteenstrandloper (Calidris alba).
Geen reacties
Reageer