the imitation game posterThe Imitation Game met Benedict Cumberbatch krijgt 8,1 op Imdb. In 2001 kwam A Beautiful Mind met Russel Crowe uit, deze won een Oscar en krijgt 8,2 op Imdb. Het is verbazingwekkend hoeveel deze twee films qua structuur en verhaal op elkaar lijken en hoe gewild dit genre bij het publiek is geworden. Ze vertellen allebei het verhaal van een getergd genie in zijn strijd met zichzelf en sociale acceptatie. Dit klinkt helaas net zo clichématig als dit genre is geworden. Hollywood produceert met grote regelmaat dit soort historische ‘op ware gebeurtenissen gebaseerde’ biografieën. Het zijn echter vooral Oscar vehikels en bioscooptrekkers. Biopics zijn big business.

 

De laatste jaren worden we door dit soort films overspoeld. En of ze nu over Turner, Turing, Mandela, Diana, Banks, Grace, of Hawkins gaan, ze vertellen allemaal eenzelfde, politiek correct, compromis van de werkelijkheid. Een verhaal dat de kijkers makkelijk slikken en ze net voldoende achtergrondinformatie geeft, om ze het gevoel te geven dat ze iets hebben geleerd. De les is echter eenzijdig en vaak gespeend van echte diepgang.

 

Hoewel ik The Imitation Game een vaardige, zij het enigszins zoutloze film vond, stoorde ik me wel aan de eenzijdige belichting van de historische feiten. Een mankement dat de meeste van deze biopics hebben. Ze herschrijven geschiedenis en creëren helden enkel en alleen om bioscoopkaartjes te verkopen. Daarbij gaan ze echte controverse uit de weg. In plaats van een compleet en complex verhaal, bieden ze de kijker precies wat hij verwacht, een behapbare halve waarheid zonder al te scherpe randjes.