nimf struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) 6-2021 7805-2Eén van de algemeenste sabelsprinkhanen in Nederland is de struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima). Deze ongevleugelde sprinkhaan heeft voelsprieten die langer zijn dan zijn lichaam, een geelgroen bol gedrongen lijf met donkere spikkels en aan elke zijde een witte streep. Ze zijn van juli tot oktober actief en je vindt ze vaak in lage begroeiing, bij ons in de tuin zitten de nimfen vaak op de lavendel. Ze lijken daar niet veel uit te voeren en zitten soms uren achtereen op dezelfde plek.

 

De volwassen wijfjes leggen ‘s nachts in de nazomer hun eitjes één voor één in de zachte bast van een boom of plantenstengel. In totaal leggen ze zo tussen de 120 en 250 eitjes, welke na een overwintering de volgende lente uitkomen. De larven vervellen zes keer tot ze volwassen zijn en leven dan nog ongeveer een maand. De nimfen eten van bloemen en zachte bladeren, de imago’s (volwassenen) schakelen veelal over op boombladeren.

 

Struiksprinkhanen zingen ‘s nachts tussen 19.00 en 03.00uur, ze zingen hard maar ultrasoon, hun lied is voor ons dus onhoorbaar, maar het wordt wel door vleermuisdetectoren opgevangen.