In de duinen van het Noord Hollands Duinreservaat kom je nu erg veel spinsels van Stippelmotten tegen. Soms zie je hele struiken of duinzijden die zijn bedekt onder hun grijszilver web. De rupsen van deze Spinsel- of Stippelmotten (Yponometidae) eten onder een sterke zijden tent alle bladeren van de struik voor ze zich verpoppen. Dit web is buitengewoon taai en beschermd ze tegen roofdieren zoals vogels.

 

Stippel- of Spinselmot is een verzamelnaam voor een grote familie van sterk op elkaar lijkende kleine vlinders. In de duinen leven er veel op de kardinaalsmuts of vogelkers maar er zijn er ook die meidoorn, sleedoorn, appel of peer als voedselbron gebruiken. Deze rupsen vreten in het voorjaar een dergelijke struik helemaal kaal. Sommige van deze vlindersoorten verpoppen zich onder de grond. Anderen kruipen bij elkaar op de voedselplant en spinnen zich daar in. De rupsen die niet genoeg voedselreserve hebben om zich te kunnen verpoppen gebruiken hun laatste energie om dit spinsel met hun zijde extra te verstevigen en vergaan daarna op de grond.

 

Omdat deze vlinders slechts één generatie per jaar kennen komen de waardplanten er later in het seizoen meestal weer bovenop. Dit nieuwe blad dat in de zomer ontstaat noemt men Sint Jansschot of Sint Janslot.

spinselmotten castricum 05-2011 3002stippelmotten castricum 05-2011 3233spinselmotten castricum 05-2011 3237spinselmot castricum 05-2011 3014