Setebos 5-2012 8791Setebos was de god van Sycorax, de verbannen heks uit Shakespeare’s toneelstuk “The Tempest”. Sycorax werd als heks verbannen naar een eiland, waar zij haar zoon Caliban baarde. Caliban werd door haar opgevoed om Setebos te aanbidden. Sycorax wordt weliswaar in het toneelstuk genoemd maar treedt niet zelf ten toneel.

 

Oorspronkelijk was Setebos de god van de Patagoniërs. Patagonië werd in 1520 door Magellaan ontdekt. Een medereiziger van hem, Antonio Pigafetta, heeft deze reis beschreven. Dit verslag is later in het Engels vertaald en werd in 1555 in Richard Eden’s “Decades of the New world” gepubliceerd. Dit verslag verhaalt hoe de bemanning voor reparaties aan wal ging en op het strand van een nieuw land een reus aantrof. Magellaan noemde deze reus Patagon (grote voet) en het land Patagonië. De matrozen wisten twee reuzen te vangen en namen deze op hun schip mee om ze voor geld in Europa te kunnen tentoonstellen. Beide Patagoniërs stierven echter al tijdens de reis. Vermoed wordt dat één van hen model heeft gestaan voor Shakespeare’s Caliban.

 

In Pigafetta’s verslag wordt Setebos vermeld:

“Als één Patagoniër sterft, verschijnen er aan hem tien tot twaalf beschilderde demonen, die vreugdevol om zijn lijk heen dansen. Eén van deze demonen is veel groter dan de anderen, hem noemen ze Setebos. Een reus vertelde ons hoe hij in visioenen had gezien dat deze demonen horens op hun hoofd droegen”.

 

Setebos wordt tweemaal in “The Tempest” vermeld:

 

Act 1, Scene 2

No, pray thee!

I must obey: his art is of such power,

It would control my dam’s god, Setebos,

And make a vassal of him.

 

Act 5, Scene 1

O Setebos, these be brave spirits indeed!

How fine my master is! I am afraid

He will chastise me.

 

Klik hier voor meer foto's van Setebos.