indische wandelende takken (Carausius morosus) 12-2016 3503Eens in de zoveel tijd moet ik mijn bak met Indische wandelende takken schoonmaken. Ze hebben niet veel verzorging nodig, af een toe wat takjes klimop is genoeg. Hoewel ze heel tam zijn en rustig over je handen lopen, schrikken ze toch altijd weer als ik ze uit hun bak haal en tijdens het schoonmaken in een kom leg. Ze houden zich dan meteen schijndood en liggen als een hoopje dode takjes over elkaar. Pas als ik ze weer in hun eigen bak stop, beginnen ze weer te bewegen.

 

Elke tak in deze kom is dezelfde. Indische wandelende takken (Carausius morosus) planten zich parthenogenetisch (ongeslachtelijk) voort en elk nieuw dier is dus een identieke genetische copy van de ouder. Oorspronkelijk komen al deze takken uit één originele collectie uit Tamil Nadu in India. Niemand weet hoeveel verschillende individuen hier oorspronkelijk toe behoorden, maar sindsdien hebben ze zich over de hele wereld verspreid en zijn het nu de meest gehouden wandelende takken. Ze worden om die reden ook wel normale wandelende tak of laboratorium wandelende tak genoemd en worden vaak aangeduid als PSG: 1.

 

Alle wandelende takken in mijn bak komen van één wandelende tak, die ik jaren geleden heb gekregen en waarvan de eitjes aan meerdere mensen zijn uitgedeeld. Ze worden slechts een paar maanden oud en leggen in die tijd honderden eitjes, waaruit elk weer een nieuw identiek dier kruipt. Zo gaat dat nu al ongekend lang. Feitelijk is deze wandelende tak dus onsterfelijk en bevindt hetzelfde dier zich tegelijkertijd op ontelbaar veel plaatsen.