prometheusmovieposterEr waren weinig films waar ik zo veel naar uit keek als naar Prometheus. Overtuigd als ik was dat Ridley Scott deze prequel op Alien niet zou durven verpesten waren mijn verwachtingen torenhoog. Ik heb Alien ooit als jongen in de bios gezien en dit heeft een onuitwisbare indruk op me achtergelaten. De eenvoudige verhaallijn werd fenomenaal strak uitgesponnen. Het acteerwerk, de regie en de special effects stonden allemaal ten dienste van het verhaal en de film werd terecht een instant-classic. Hij staat dan ook hoog in mijn lijstje met favoriete films. Blade Runner staat echter nog hoger, ook een Ridley Scott film, ditmaal echter een filmadaptatie van de Science-fictie roman van Philip K. Dick, “do androids dream of electric sheep”. Deze film werd in eerste instantie niet zo goed ontvangen maar staat nu bekend als één van de meest originele science-fiction films ooit. Met Blade Runner zette Scott een standaard die weinigen na hem zelfs maar konden benaderen. Deze man, deze fantastische regisseur zou in mijn optiek geen slechte prequel van Alien kunnen afleveren.

 

En laten we eerlijk zijn, Prometheus is ook geen slechte film. Hij haalt helaas bij lange na niet de kwaliteiten van de andere Alien films. De grootste zwakte zijn de enorme gaten in het script. Ik kan me normaal gesproken prima inleven in een film met onlogische handelingen en plotwendingen, als deze worden gecompenseerd door goed acteerwerk, voldoende emotie en een mooie vormgeving. Op twee van deze punten scoort Prometheus echter een vette onvoldoende. De film wordt op geen enkel moment echt spannend en de meeste acteurs zullen spijt hebben dat ze deze film aan hun cv hebben toegevoegd. Maar, toegegeven, het ziet er mooi uit en heel, heel misschien lukt het Scott om met de onvermijdelijke directors-cut van de Blu-ray release toch nog enkele van de gaten in het zwakke script te dichten. Welke fouten dit zijn, ga ik niet opsommen, op IMDB staan al honderden reacties van mensen die je daar op kunnen wijzen. Wat mij uiteindelijk het meeste stoort en de film nekt, is de volstrekte onlogica van de handelswijze van de personages.

 

Nu heeft Rideley Scott helaas aangegeven, dat hij ook een prequel van Blade Runner wil gaan maken. Ik hoop echter van ganser harte dat iemand hem dit idee uit zijn hoofd praat. Het moet voor een regisseur moeilijk zijn om je carrière als genie te beginnen en gaandeweg via bekwaam naar overbodig weg te zakken. Ik snap dan ook best dat hij probeert om nog iets van zijn oude glorie te herleven. Het om de zoveel tijd uitbrengen van een nieuwe directors-cut is dan ook iets dat je bijna niet kunt voorkomen. Het volledig verneuken van je eigen successen met een belabberde prequel zou echter verboden moeten worden.