stadsduif (Columba livia domestica) 7-2016 1767Gisteren zat er een duif voor ons raam. Hij was heel geïnteresseerd in wat er binnen gebeurde en tikte regelmatig met zijn snavel tegen het glas. Toen ik naar buiten liep om te kijken wat hij wilde, keek hij me even met een schuin koppie aan en vloog toen op zijn dooie gemak langs me heen naar binnen. Gelukkig kreeg ik hem weer makkelijk naar buiten, maar hij bleef daarna wel voor de deur zitten. Ik weet dat veel stadsduiven hun angst voor mensen volledig zijn verloren, maar deze specifieke duif was wel heel amicaal. Ik weet niet wat hij bij ons wilde, maar hij heeft nog zeker een uur voor onze deur gezeten voor hij zijn heil elders zocht.

 

stadsduif (Columba livia domestica) 7-2016 1775Stadsduiven (Columba livia domestica) zijn eigenlijk doorgefokte holenduiven. In veel steden noemt men ze vliegende ratten, en heeft men een echte haat-liefde verhouding met deze gezellige dieren. Zelf vind ik een stad zonder duiven kaal en heb ik er (normaal gesproken) geen problemen mee als ik ze in mijn tuin zie of hoor. Duiven koeren, een zacht gutturaal geklaag dat we vaak omschrijven als roekoe. Hoewel veel mensen het als één van de meest irritante vogelgeluiden bestempelen, vind ik het wel rustgevend.

 

Duiven zijn geweldige navigators en kunnen vanaf een plek waar ze nooit eerder zijn geweest, toch hun weg terug te vinden. Men vermoedt dat duiven hierbij ook laagfrequentie geluid gebruiken. Dit zou een van de redenen zijn waarom ze, voor ze een vliegrichting kiezen, eerst in cirkels vliegen. Omdat hun oor te klein is om dergelijke frequenties goed te kunnen horen, moeten ze deze golven eerst vanuit meerdere kanten in kaart brengen. Duiven hebben daarnaast boven op hun snavel ook nog een concentratie van ijzerdeeltjes dat fungeert als een kompas en waarmee ze het aardmagnetische veld kunnen waarnemen. Verder hebben ze een goede perceptie van de tijd en navigeren ze aan de hand van geuren en visuele kenmerken. Deze middelen zorgen er tezamen voor dat een duif over enorme afstanden kan navigeren en er zijn gevallen bekend waarbij een duif meer dan 11.000 km aflegde om zijn weg terug te vinden.