ijskristalVroeger dacht ik altijd dat water bevriest als de temeratuur onder het vriespunt komt, dus onder de 0°C. Maar zuiver water, zonder enige vervuiling of opgeloste stoffen heeft zelfs moeite om te bevriezen als het min 48°C is. Het blijkt dat water iets nodig heeft om omheen te kunnen bevriezen, iets waar de eerste ijskristallen zich aan kunnen vormen. Net als alle kristallen hebben zij een kern nodig die hen uitnodigt om te kristalliseren. Normaal zitten er genoeg nucleotide stoffen zoals zand of roet in water waaromheen zich ijs kan vormen en zal water dus al veel eerder bevriezen dan bij min 48°C. Toch zijn niet alle stoffen even geschikt om dit kristallisatie proces op gang te brengen. Het blijkt dat niets dit proces zo goed bevordert als sommige bacteriën. Pseudomonas syringae bijvoorbeeld produceert een proteïne dat er voor zorgt dat ijskristallen zich al bij de relatief hoge temperatuur van -2°C kunnen vormen.

 

In 1982 stelde David Sands voor het eerst de hypothese op dat bacteriën ervoor zorgen dat het gaat sneeuwen en regenen. Bacteriën bevinden zich werkelijk overal, ook op zeer grote hoogte. Zij zouden ervoor kunnen zorgen dat zich in wolken sneller ijskristallen vormen die dan als sneeuw of als ze onderweg smelten als regen zouden vallen. Nu heeft men niet alleen overal op de wereld in sneeuw en ijs de Pseudomonas bacterie gevonden maar het blijkt zelfs dat alleen al in Wyoming meer dan een derde van alle ijskristallen zich rond dergelijke bacteriën hadden gevormd.

 

Hoewel men het er al lang over eens is dat bacteriën een grote rol spelen in al het leven op Aarde blijken ze dus ook nog eens in staat te zijn om het te laten regen. Hiermee zijn bacteriën het enige organisme dat het weer kan beïnvloeden en spelen ze een cruciale rol in de watercyclus van onze planeet.

 

Lees ook: Bacteriën spelen een belangrijke rol bij de voortplanting van soorten, Eeuwig jong, Poep is bruin en Thrombolieten.