messchede zgm 22 corax 10-2022 5304Toen ik net begon met messen maken, had ik er altijd een hekel aan om ook een schede te ontwerpen. Maar een mes zonder schede is niet compleet en er is ook een kunst aan het ontwerpen van een passende, functionele en mooie schede. Gaandeweg ben ik het gaan waarderen en tegenwoordig steek ik net zoveel energie in het ontwerpen van de schede als in het mes zelf.

 

messchede zgm 22 corax 10-2022 5318messchede zgm 22 corax 10-2022 5314Voor Corax had ik een schede nodig die de vorm van het lemmet benadrukt en bij de kleur en structuur van het handvat en de zwarte guard en pommel past. Deze schede bestaat uit twee delen, de losse schede en de afneembare riemband. De schede is gemaakt uit vurenhout en daarna strak met zacht, soepel leer omtrokken dat met een honkbalsteek is vastgenaaid. De twee lussen van de riemband staan onder een schuine hoek ten opzichte van de schede, zodat het handvat van het mes, als het links aan de riem wordt gedragen, enigzins naar voren hangt. Omdat het heft zelf ook een lichte kromming naar buiten heeft, kun je het mes dan makkelijker trekken.

 

Het hout van de schede is aan de binnenkant met fluweel bekleed zodat het patina van het lemmet niet wordt beschadigd. Op de mond van de schede is een dik stuk tuigleer gelijmd, zodat het staal van de guard niet op hout maar op leer rust. De schede is buitengewoon licht en weegt slechts 160 gram, toch is hij vanwege de houten kern erg sterk. Door gebruik zal het zwarte leer enigszins beschadigen en een steeds mooiere structuur krijgen, die goed bij het natuurlijke uiterlijk van het gewei van het handvat past.

 

Lees ook: Zelfgemaakt mes no. 22 (Corax).

 

Klik hier voor meer foto’s van Corax en hier voor meer foto’s van zelfgemaakte messen en hun schedes.