tulp 2-2013 2843Het enige doel van plantjes is meer plantjes maken. Bij al het leven is voortplanting de norm. Sinds Linnaeus voor het eerst de planten in klassen en ordes indeelde, hanteren we zijn classificatiesysteem op basis van voortplantingsorganen. Het mannelijke voortplantingsorgaan van de plant, de meeldraad, werd door hem als eerste zeef gebruikt, het aantal meeldraden bepaalde de klasse. Het vrouwelijke geslachtsorgaan, de stamper, definieerde daarna de orde waarbinnen de plant werd geplaatst.

 

Een meeldraad bestaat uit een helmdraad (het filament) en een helmknop (de anthere) met elk twee helmhokjes (theca) waarin het stuifmeel rijpt. Bij een tulp is dit filament dik en zitten de theca als een lange poederkwast vast aan de rugzijde van de helmdraad. Hun meeldraden staan in één krans (haplostemoon) rond de stamper op de bloemboden (receptaculum) ingeplant.

 

tulp 2-2013 2812Als de helmhokjes van de meeldraad rijpen, scheurt de tussenwand tussen beiden stuifmeelzakjes en vouwen ze zich open, waarbij ze elkaar via de rugzijde verenigen. Het lijkt een beetje op het binnenstebuiten keren van een washandje. De binnenkant van deze stuifmeelzakjes zijn bedekt met een dikke laag rijpe stuifmeelkorrels. Als dit stuifmeel op de gelobde en behaarde stempel (het bovenste deel van de stamper) komt, kan het stuifmeel kiemen en is de bloem bestoven.