LHF-kistje 0689LHF ampullen 0702LHF-ampullen 0690LHF-logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit oude kistje met medicijnen kwam ik in Honfleur op een rommelmarkt tegen. Het stond tussen de gebruikelijke toeristenrommel en de eigenaar was blijkbaar erg blij dat hij er eindelijk vanaf kwam.

 

Het kistje stamt uit de begintijd van de Homeopathie-industrie. De apotheker die verantwoordelijk was voor de allereerste machinale productie van homeopatische medicijnen, René Baudry, richtte in 1911 samen met zijn jeugdvriend Leon Vannier de Pharmacie Générale Homéopathique Francaise op. Deze verkocht Baudry echter in 1922 en daarna  stichtte Vannier in 1926 de Laboratoire Homeopathique de France (LHF). Door de jaren heen is dit instituut uitgegroeid tot het Boiron Homeopathic Remedies Institute, de wereldmarktleider in de fabricage van Homeopatische geneesmiddelen.

 

Dit medicijndoosje uit de beginperiode van de LHF zal omstreeks 1928 zijn gemaakt. Het is gevuld met 150 verschillende homeopathische stoffen, variërend van “Ammonium carbonatum” tot “Zincum”. Elk middel zit in een kleine glazen ampul met een gedrukt etiket. De ampullen zijn afgesloten met genummerde kurken. De nummers op deze kurken komen overeen met de getypte beschrijving aan de binnenkant van het deksel.