De kruisspin (Araneus diadematus) is zo’n beetje de bekendste spin van Nederland. Nu, in de herfst, kom je hun grote wielvormige webben overal tegen. Soms zit de spin in het midden van dat wiel maar meestal verstopt ze zich onder een tak of blaadje. Met een speciale signaaldraad die vanaf het centrum van dat web tot aan haar schuilplaats loopt houdt ze haar web in de gaten. Ze heeft haar poot steeds op deze draad en voelt hierdoor alles wat er in haar web gebeurt. Een andere veel voorkomende wielwebspin is de herfstspin (Meta segmentata). Net als de kruisspin vangt zij vliegende insecten met haar web. De kruisspin en de herfstspin zijn twee verschillende soorten die zich op een zelfde manier hebben ontwikkeld en die, normaal gesproken, op dezelfde manier jagen.
Bij het Bodemven vlak bij De Moer zitten niet alleen veel waterjuffers maar ook veel spinnen. Hier zag ik een juffer het web van een kruisspin invliegen. Door haar gespartel kwam ze in de kleverige draden vast te zitten. De kruisspin wist dankzij haar signaaldraad wat er was gebeurd. Ze kwam pijlsnel op de juffer af. Met een speciaal web spon ze haar prooi. Terwijl zij hiermee bezig was, kwam er heel voorzichtig een herfstspin haar web insluipen. Deze wist precies welke draden ze wel en niet kon aanraken en de kruisspin had blijkbaar geen flauw idee dat zij er was. Toen ze haar prooi had ingepakt ging de kruisspin terug naar haar schuilplaats. Op dat zelfde moment kroop de herfstspin langzaam naar de ingesponnen juffer. Voorzichtig tastend onderzocht ze de draden waarmee de juffer in het web vast zat. Deze begon ze één voor één door te bijten. De herfstspin probeerde de kruisspin haar prooi af te nemen. Toen de herfstspin al enkele draden had verbroken maakte ze blijkbaar een fout. De kruisspin had een trilling opgemerkt en kwam uit haar schuilplaats gekropen. Razendsnel liet de herfstspin zich aan een draad zakken. De kruisspin kroop tot op het punt waar de herfstspin had gezeten en maakte haar “vlucht-draad” los.
De herfstspin was nog net op tijd ontsnapt. Toch scheelde het weinig of zij was er met de prooi van de kruisspin vandoor gegaan. Er zijn wel spinnen bekend die op deze manier de vaak grotere prooien van andere spinnen stelen. Maar dat zijn vaak gespecialiseerde soorten. Voor zover ik weet is dit voor een herfstspin geen normaal gedrag. Maar het bijhouden van een web is een intensief en tijdsrovend werk en misschien besloot deze herfstspin daarom wel dat het makkelijker was om de prooi uit een andermans web te stelen. Misschien is ze wel de eerste van haar soort die dit gedrag vertoont.
Geen reacties
Reageer