pop koninginnepage (Papilio machaon) 10-2014 7129open pop koninginnepage (Papilio machaon) 6-2014 0047Onze pop is eindelijk uitgekomen. De dagen ervoor werd hij steeds donkerder en reageerde hij nergens meer op. Daarvoor zag je hem nog wel eens wriemelen als je tegen hem aanblies of hem met een plantenspuit nat sproeide. We waren dus bang dat hij toch was doodgegaan. Tot ik op een ochtend ineens zag dat de pop open was en de vlinder was uitgekomen. Hij had er tien lange maanden over gedaan.

 

De officiële naam van de koninginnepage is Papilio machaon, gevolgd door Linnaeus 1758. Toen Linnaeus in de 18e eeuw zijn Systema naturae samenstelde,  gebruikte hij het Latijnse woord voor vlinder, papilio, als familienaam voor alle bekende dagvlinder soorten. Het is nog steeds de gewoonte om de naam en het jaartal van degene die een soort als eerste heeft beschreven toe te voegen achter de wetenschappelijke naam. Omdat Linnaeus als één van de eersten buitengewoon veel dieren heeft beschreven vind je zijn naam, meestal afgekort tot Lin regelmatig in de Latijnse soortenbenamingen terug.

 

Sinds Linnaeus zijn veel dagvlindersoorten aan een andere familie toegeschreven en behoren nog slechts 215 van de nu 17600 bekende vlindersoorten tot de Papilionidae (de pages). Destijds werd de koninginnepage (Papilio machaon) als typesoort benoemd. Dit is de soort waar de familienaam aan is gelinkt en dat alle karakteristieken van deze familie vertoont. Mede om die reden is de koninginnepage een iconische vlinder en beginnen veel vlindergidsen nog steeds met de pages. De naam machaon dankt hij aan het feit dat Linnaeus veel mythologische namen in zijn systematisering gebruikte. Machaon was de zoon van Asclepius en hij leidde het Thessalische leger tijdens de Trojaanse oorlog.

 

koninginnenpage (Papilio machaon) 6-2014 9864De koninginnepage heeft net als sommige andere vlinders uit deze familie twee lange slippen aan de achtervleugels. Toch is dit niet één van de voor deze familie kenmerkende karakteristieken. Dat zijn de aanwezigheid van een osmeterium, een gevorkt vlezig uitstulpsel, dat de rupsen van deze vlinders naar buiten kunnen stulpen om vijanden af te schrikken, de twee onderste (anale) aders van de bovenvleugel die niet voor de vleugelrand samenkomen maar apart tot de vleugelrand doorlopen, en het bij de hals samenvoegen van de platen die tussen de kop en het borststuk liggen.

 

Lees ook: KoninginnepageKoninginnepage (2) en Vlinderpoppen.