kastanje snuitkever (curculio elephas) 10-2016 2664Veel vruchten van de tamme kastanjes zijn tegenwoordig geïnfecteerd met de larven van een klein snuitkevertje. Dit diertje komt pas sinds 1999 in Nederland voor maar heeft zich razendsnel over ons land verspreid. Je ziet ze eigenlijk nooit, ze zijn klein en leven in de bomen, waarbij ze zich vaak aan de onderkant van een blad verstoppen. Deze snuitkever (Curculio elephas) noem ik maar even kastanjesnuitkever, maar ik weet niet of hij al een officiële Nederlandse naam heeft. Net als andere snuitkevers die hun larven in noten laten ontwikkelen heeft hij een lange dunne snuit, waarmee hij een gat in de vrucht kan knagen om zijn eitje daar in af te zetten. In sommige gevallen zijn deze beestjes zo actief dat meer dan 90% van de kastanjes is geïnfecteerd. Ze worden in veel landen dan ook als een serieuze plaag geschouwd. Omdat je aan de buitenkant van een kastanje niet kunt zien of er een larve in zit merkt alleen de consument de besmetting op. Ze leven op de tamme kastanje (Castanea sativa) die, net als de kevertjes, oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komen.  De giftige paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) laten ze, net als wij, links liggen.

 

kastanje snuitkever (curculio elephas) 10-2016 2648kastanje snuitkever (curculio elephas) 10-2016 2696De vrouwtjes leggen hun eitjes (een stuk of 40) in de jonge kastanjevruchten of in eikels. De larve ontwikkelt zich binnen in de kastanje en vult deze tijdens zijn ontwikkeling met vraatgangen en uitwerpselen. Als de larve is volgroeid knaagt deze een gat in de wand van de rijpe gevallen kastanje en wurmt zich naar buiten. Ze graven zich in en overwinteren op 1 a 6 cm diepte in een cocon onder de grond en komen pas in juni van het volgende jaar als volwassen kevertje naar boven. Een klein percentage doet er langer over en blijft twee jaar onder de grond.

 

kastanje snuitkever (curculio elephas) 10-2016 2710kastanje snuitkever (curculio elephas) 10-2016 2720De foto’s zijn van een larve die zojuist zijn ontsnappings-gat heeft geknaagd en uitsluipt. Hij moest veel moeite doen om zijn vette lijf door het kleine gaatje te wurmen en deed er enkele minuten over. Omdat zijn gat vlak bij het bloemrestant van de kastanje zat, kon hij zich aan het pluimpje optrekken. Hij trok zich draaiend en strekkend door het gat heen, rustte daarbij af en toe steunend op het pluimpje even uit en viel uiteindelijk op de grond.

 

Lees ook: Koolmot (Plutella xylostella) en Middellandse Zeevlieg (Ceratitis capitata).