monetaria annulus 10-2014 1197lyncina camelopardalis 10-2014 1153De kleine kauri schelp Cypraea annulus werd in 1758 voor het eerst door Linnaeus beschreven. Het is een mooie gladde schelp die in Afrika, Azië en het Midden Oosten als geld werd gebruikt. Zijn huidige wetenschappelijke naam is Monetaria annulus (Schilder 1937). Monetaria verwijst naar munt. Annulus komt van anulus, het verkleinwoord van anus, dat ring betekent. Boven op de gladde schelp is er een duidelijke ring zichtbaar.

 

De Italianen die met deze betaalschelpen in aanraking kwamen vonden dat de opening in de schelp wel wat van een vagina had, om precies te zijn die van een varken. Zij noemden deze schelpen dan ook porcellana, van porcella, “zeugje”. Vrij vertaald “varkenskutje”. De mooie zachte glans van de kauri-schelpen leek ook nog ergens anders op. Het had veel weg van het nieuwe verfijnde aardewerk uit China. In Engeland vernoemde men dit aardewerk naar het land van herkomst “china,” maar in Italië vernoemde men het naar de kauri-schelpen, “porcellana,” en zo kwam in Europa de naam porselein in zwang.

 

Er is ook een kauri-schelp die naar een kameel is vernoemd. De Lyncina camelopardalis (kameel kauri) dankt zijn naam weliswaar aan de kleurenpracht van een kamelenvacht, maar dit dier heeft ook een andere verwijzing naar het vrouwelijke geslachtsorgaan opgeleverd, namelijk de camel-toe.