Grijze zeehonden  (Halichoerus prypus) 3-2017 5929Afgelopen zondag was ik alle vroegte naar IJmuiden gereden om strandlopertjes te fotograferen. Ik moest er zijn voordat men er honden ging uitlaten. Hoewel het, toen ik er naar toe reed, zwaar bewolkt was, trok met de zonsopgang de meeste bewolking weg. Al wandelend kwam ik uiteindelijk bij de Zuiderpier uit. Hier lagen twee jonge grijze zeehonden in de luwte te zonnen. Met hun zachte grijze vacht vielen ze haast niet op tussen de keien en meerdere wandelaars liepen ze op nog geen twee meter voorbij.

 

Grijze zeehonden  (Halichoerus prypus) 3-2017 5966Grijze zeehonden  (Halichoerus prypus) 3-2017 5885Ze hielden een hazenslaapje en moesten regelmatig geeuwen. Daarom wist ik zeker dat het grijze zeehonden waren, die hebben namelijk een wat spitsere snuit en een apart gebit. De kiezen van gewone zeehonden zijn uit drie punten opgebouwd, terwijl die van de grotere grijze zeehond uit één scherpe punt bestaan, het lijkt daardoor bijna alsof ze geen kiezen hebben maar alleen tanden. Als zo’n lief zeehondje zijn bek opentrekt, word je er ook gelijk aan herinnerd dat het echte roofdieren zijn. Volwassen grijze zeehonden kunnen ruim drie meter lang worden en wegen dan 350 kg. Ze eten niet alleen bodem-vis, zoals bot en schar, maar pikken ook wel eens een vogeltje van het wateroppervlak weg, of verschalken zelfs de kleinere gewone zeehond. Daarnaast zijn grijze zeehonden verantwoordelijk voor de meeste dode bruinvissen die op onze kusten aanspoelen, al snel zo’n 100 per jaar. Hoewel ze er buitengewoon lief uitzien, zou ik er toch voor waken om zo’n wilde zeehond even over zijn snuit te aaien.

 

Grijze zeehonden  (Halichoerus prypus) 3-2017 5974Grijze zeehonden  (Halichoerus prypus) 3-2017 5900Deze grijze zeehondjes sliepen licht, bij het minst geringste schoten hun ogen open. Zeehonden slapen over het algemeen kort, slechts een minuut of twintig, en ademen dan niet. Daardoor kunnen ze zelfs onder water slapen. Ze slaan de opgenomen zuurstof niet alleen op in hun bloed, maar ook in hun spieren. Desgewenst kunnen deze het dan weer afgeven aan het bloed, welke het dan opnieuw over hun lichaam verdeelt. Om onder water te kunnen slapen en tot grote dieptes (tot wel 100mtr) te kunnen duiken hebben zeehonden een zwakke ademreflex, deze is zelfs zo zwak dat ze onder water eerder zullen stikken dan verdrinken.