Je zult dit kevertje niet snel tegenkomen. Niet alleen omdat hij vrij zeldzaam is, maar vooral ook vanwege zijn verborgen levensstijl. De gevlekte schimmelkever is tussen april en augustus het actiefst, maar verstopt zich overdag vrijwel altijd onder schors of rottend hout. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en kun je ze soms op boommos, schimmelend hout of boomzwammen vinden.
Zowel de larven als de volwassen kevers eten van de sporen of het mycelium van boomzwammen in loofbossen. Dat is ook de plaats waar ik ze vond, onder een los stuk boomschors bij de witte myceliumdraden van een zwam. Ze zijn niet groot, en worden slechts 4,5 tot 6mm lang. Met hun brede ovale en volledig glimmend zwarte lijf, de vier onregelmatige rood-oranje vlekken op hun dekschilden en hun puntige achterlijf dat onder deze dekschilden uitsteekt, zijn ze onmiskenbaar. Ze staan hoog op hun slanke pootjes en zijn vliegensvlug, als je ze stoort, schieten ze razendsnel weg en verdwijnen ze achter een stuk schors of rottend hout. Ze komen voor van Europa en Noord-Afrika tot aan het nabije Oosten.
Lees o.a. ook: Gewone oeverloopkever (Elaphrus riparius), Agrilus cyanescens, Klein vliegend hert (Dorcus parallelipipedus), Kastanje Snuitkever (Curculio elephas), Gewone dennenboktor (Rhagium inquisitor) en Kevers.
Geen reacties
Reageer: