De toename van deze slanke sluipwespen houdt gelijke tred met het toenemende aantal bijenhotels in Nederland. Ze parasiteren op wespen, kevers en bijen en gebruiken hun extreem lange legboor om door het hout, waarin zich een larve bevindt, te boren en een ei te leggen. Bijenhotels bieden voor deze sluipmoordenaar een aantal grote voordelen. Ten eerste is de concentratie van bruikbare larven die zich daarin bevinden erg hoog en ten tweede maakt het hotel het makkelijker om een ei te leggen. Ze hoeven nu alleen maar de nestplug, waarmee hun gastheren hun broedsel heeft afgeschermd, te penetreren, en dat is heel wat makkelijker dan door hout heen boren.
Dit Ephialtes vrouwtje heeft een nestgang van een tronkenbij in mijn bijenhotel gekozen. Nadat ze op geur heeft bepaald in welke nest zich een larve bevindt, haalt ze haar ovipositor (legboor) vanuit haar schede en gaat ze zo hoog mogelijk op haar poten staan, met haar achterlijf zo ver mogelijk naar achteren gekromd, zodat ze het puntje van haar lange legboor exact daar kan plaatsen waar ze gaat boren. De legboorschede wordt daarbij achter haar omhoog gehouden. De nestplug van een tronkenbij is een stevige prop dat is gemaakt van hars met zand en hout. Meestal kiest de wesp een scheur in de plug of een kleine spleet tussen de plug en het houtblok om in te boren. Als de boor de plug heeft doorboord, begint ze langzaam om haar as te draaien, Af en toe trekt ze de boor een stukje terug om hem daarna opnieuw te positioneren, net zolang tot ze een larve of pop heeft gevonden. Dit hele legproces duurt soms tot een half uur. Uiteindelijk zal de wesp, na haar eitje in de larve te hebben gelegd, haar legboor naar buiten trekken en ze weer tussen haar twee schededelen opbergen.
Als haar eitje in een larve of pop is gelegd zal deze zich, nadat het is uitgekomen, voeden met de gastheer. De wespenlarve ontwikkelt zich vanaf de zomer tot de volgende lente en verpopt zich rond maart, april. Nadat de pop uit de larvehuid is gebroken, strekt de ovipositor zich helemaal uit en vouwt zich dan achter de rug tot over de kop van de larve heen. Als de pop uitsluipt moet deze lange ovipostor ook helemaal uit de poppenhuid worden getrokken. De ovipositor wordt door twee met stijve haren bezette schachten omgeven, door deze langs elkaar te bewegen, helpen deze haren mee om hem uit de poppenhuid te duwen.
De wespennaam Ephialtes manifestator komt van haar verraderlijke natuur als sluipmoordenaar. Ephialtes was een beroemde Griekse verrader die Xerxes in 480 v.Chr. aan de overwinning bij Thermopylae hielp en manifestator komt uit het Latijn en betekent openbaren, tonen.
Lees ook: Appelglasvlinder (Synanthedon myopaeformis), Bladluismummie van Discritulus planiceps, Kleine knotswesp (Sapygina decemguttata), Tronkenbij (Heriades truncorum), Franse veldwesp (Polistes dominula), Eikengalwesp (Cynips quercusfolii), Rozenbladwespen (Caliroa aethiops) en Knoppergal.
Geen reacties
Reageer