De gevlekte rog is één van de algemeenste van 10 soorten roggen die in de Noordzee voorkomen. De lege eikapsels van deze rog spoelen regelmatig aan op onze kusten. Zoals de eikapsels van vrijwel alle roggen zijn deze donker en rechthoekig, met vier stekels aan de uiteinden. Deze eikapsels zijn aan een aantal kenmerken te determineren, zoals de grootte, kleur, structuur, lengte-breedte verhouding, de lengte en vorm van de horens, de voor (proximale)- en achterliggende (distale) zoom tussen de horens en de aanwezigheid en vorm van zijkielen (randen aan de zijkant van de capsule). Haaien-eikapsels onderscheiden zich van die van roggen door hun veel langere en gedraaide draadvormige horens.
Dit leerachtige eikapsel is zonder horens ongeveer 6 cm lang en 4 cm breed, is zwart tot donkerbruin-rood, heeft geen zijkielen, stevige horens, is licht in de lengterichting gestreept en heeft een proximaal veld dat breder is dan het distale, kortom het komt van een gevlekte rog. Gevlekte roggen zijn eierleggend, kunnen tussen de 50 cm en een meter lang worden en hebben een bruine rug met stippen en korte stekels op hun rug en snuit. Ze komen in dieptes tussen de 28 en 530 meter voor.
Na de bevruchting van een vrouwtjes rog gaat het eitje in de eileider een gedeeltelijk gevormd eikapsel in. Dit kapsel vormt zich daarna om het ontwikkelende ei heen. Het ei wordt pas gelegd als het kapsel volledig is. Deze kapsels worden meestal in paren gevormd, één per eileider. Zo’n kapsel is gemaakt van collageen en keratine en wordt door de rog op de zeebodem gelegd. De haakjes aan de horens zorgen ervoor dat het kapsel niet meteen wegspoelt maar blijft haken aan wier, stenen of een wrak. De eerste 6 weken is het kapsel volledig van de omgeving afgesloten, daarna opent de proximale zoom zich en zorgt de ontwikkelende rog door het bewegen van zijn staart voor een continue waterstroom langs zijn kieuwen. Binnen in het kapsel ontwikkelt de rog zich steeds verder, naarmate hij groter wordt, vouwt hij beide vinnen om zich heen en zijn staart omhoog. Als de rog na 5 a 7 maanden volledig is ontwikkeld, opent de zoom zich verder en wringt een miniatuur versie van de volwassen rog zich naar buiten. De lege eikapsels blijven drijven en spoelen regelmatig aan op de kust. Deze lege kapsels worden ook wel zeemeerminnentasjes genoemd.
Lees ook: Zeeschuim (Ossa sepia), Bruin schuim aan het strand, Wulkeneieren, Boorspons (Cliona celata), Dode krabben, Leven op dood, Bernard Courtois en blaaswier, Blaaswier (Fucus vesiculosus), Zeeklit (Echinocardium cordatum) en Groene zee-egel (Strongylocentrotus droebachiensis).
Geen reacties
Reageer