drieteenstrandloper (Calidris alba) 2-2019 7805Deze drieteenstrandlopertjes zijn in de vroege ochtend aan het strand van IJmuiden gefotografeerd. Drieteenstrandlopers hebben een wit met grijs winterkleed, maar in de opgaande zon lichten ze zachtgeel op.

 

drieteenstrandloper (Calidris alba) 2-2019 7768drieteenstrandloper (Calidris alba) 2-2019 7763Drieteenstrandlopertjes voeden zich met kleine wormen, slakjes en geleedpotigen die ze langs de vloedlijn vinden. Veel van deze ongewervelde beestjes graven zich bij eb in het zand in. Zodra de vloed terugkomt, verplaatsen ze zich naar de bovenste paar centimeter van het zand zodat ze zich met het plankton en detritus uit het water kunnen voeden. Als een golf zich terugtrekt, graven ze zich pijlsnel weer in. Drieteenstrandlopertjes steken hun snavel veelal op goed geluk bij afrollende golven in het zand, terwijl het terugtrekkende water het zand losmaakt kunnen zij goed voelen of er iets eetbaars zit. De vloedlijn huist soms enkele duizenden ongewervelden per vierkante meter. Hoewel het dus lijkt dat drieteenstrandlopertjes willekeurig achter elke golf aan jagen, maken ze juist zo goed mogelijk gebruik van het losgewoelde zand en het feit dat veel prooien dan kwetsbaar zijn omdat ze zich proberen te voeden.

 

drieteenstrandloper (Calidris alba) 2-2019 7847drieteenstrandloper (Calidris alba) 2-2019 7794Lees ook: Drieteenstrandloper (Calidris alba).