De douaneloods in Essen is een bekende Urbex-locatie die al lang leeg staat. De in 1854 aangelegde spoorlijn Antwerpen-Roosendaal zorgde ervoor dat Essen in de 19e eeuw een belangrijke grenspost met bijbehorend station, douaneloods en quarantainestallen werd. Deze douaneloods lag oorspronkelijk tussen de sporen en evenwijdig aan het station. Het gebouw is in 1901 door de architect Wisselez ontworpen en in 1902 door de Antwerpse firma Bolsée en Hargot gebouwd.
Het is een langgerekte bakstenen goederenloods in neo-renaissancestijl. De voor en achtergevels van het gebouw waren de in- en uitrijgedeeltes en de lange middenbeuk heeft aan beide zijden verhoogde laadperrons. De dakconstructie met lichtrups is uit geklonken stalen Engelse vakwerkspanten en vooraan in de hal bevonden zich links en rechts de kantoorgedeelten boven een kelder en olieput.
Het gebouw diende primair als overladingsloods. De wagons met goederen werden onder de overkapping naast de loods gerangeerd en vervolgens werd, nadat alles door de douane was gecontroleerd, de lading in andere wagons in de loods overgeladen. De locomotieven draaiden er op een keerdriehoek en sloegen water en kolen in. Ter hoogte van de quarantainestallen werden er dieren gelost en geladen. Er stonden vroeger meer gebouwen zoals een wagonloods, slaapzalen en een watertoren op het terrein, maar op de douaneloods na werden de meeste gesloopt.
Na 1975 had de loods nog maar weinig nut. Haar taken werden overgenomen door de Antwerpen Dokken en Stapelplaatsen. In 1993 werden de naar de loods leidende sporen verwijderd en sinds 2003 is het gebouw als monument geklasseerd. Momenteel ligt de loods er verlaten en verlopen bij. Ondanks allerlei plannen om haar om te toveren tot conferentie- of concertruimte is er weinig zicht op enige vorm van restauratie.
Het ijzer roest, het pleisterwerk ligt op de grond en de muren staan op instorten. Van de buitenkant is nog goed te zien hoe imposant en mooi dit gebouw ooit was maar aan de binnenkant is het rot en vergaan. De grote lugubere ijzeren kooi met prikkeldraad aan de voorkant in het gebouw is ooit speciaal voor de korte film “Deportatie” gebouwd.
Klik hier voor meer foto’s van de Douaneloods in Essen.
2 reacties
Tetske Magilse: op maandag, 13 juli 2015
Ik ben deze mooi locatie tegen gekomen op internet. Ik heb binnenkort een fotoshoot gepland staan en zou graag van deze loods / station (essen) gebruik willen maken. Is dat mogelijk? Kunnen wij daar gewoon komen? En wat is het precieze adres?
Met vriendeijke groet,
Tetske Magilse
Peter Groenewegen: op dinsdag, 14 juli 2015
Het is ruim twee jaar geleden dat ik daar was, ik zou niet meer weten waar het precies stond. Misschien staat het hele gebouw er zelfs niet meer.
Groet peter
Reageer