middellandse zeeVroeger heette de Middellandse zee, mare nostrum (onze zee) of mare internum (binnenzee). Bij de Latijnse schrijver Julius Solinus vind je in zijn Collectanea memorabilium (verzameling van gedenkwaardige zaken) voor het eerst de term Middellandse zee. Sinds de derde eeuw kwam langzaam de gewoonte op om te spreken over de medi-terrane zee. Men zag deze zee dus als een middelpunt van de wereld. Water met landen er omheen. In de zevende eeuw was Mediterraneum een eigennaam geworden.

 

De Chinezen noemden hun land vroeger Zhongguo, het rijk van het midden. Hier zette men niet het water centraal maar het land. Bij Confusius betekende tussen de vier zeeën, overal waar mensen woonden.

 

Ieder land ziet zichzelf vaak als het centrum van de wereld. Misschien is de Middellandse zee  zo genoemd omdat veel handel noodgedwongen over deze zee ging en men hem dus steeds moest oversteken. Omdat China geen grote wateren heeft en daar alle handel en reizen dus noodgedwongen over land moesten, bleef men de eigen natie als geografisch middelpunt zien.