Sikhote-Alin meteoriet-fragment 0822Dit kleine brokje ijzer van amper 7 gram is één van de vele fragmenten van de Sikhote-Alin meteoriet.

 

Op 12 februari 1947 om 10.38 uur zagen ooggetuigen een grote meteoriet neerstorten in het Sikhote-Alin gebergte in Rusland. Hij was helderder dan de zon en kwam vanuit het Noorden onder een hoek van 41 graden met een snelheid van 14 km/s de dampkring binnen. De enorme inslag was 300km verder te zien en te horen. Het 32km lange rookspoor van de meteoriet bleef nog uren na de inslag zichtbaar. Deze inslag is één van de spectaculairste die door mensen is waargenomen.

 

Tijdens zijn toch door de dampkring brak hij uit elkaar en de vele fragmenten vielen binnen een elliptisch gebied van 1,3km2. De grotere fragmenten sloegen kraters, sommige met een diameter van 26 meter, andere kleinere fragmenten sloegen in de grond en in bomen. Voor de meteoriet de dampkring raakte werd het gewicht op bijna 100.000kg geschat, “slechts” zo’n 70.000kg overleefde de tocht door de dampkring en kwam op aarde terecht.

 

De Sikhote-Alin meteoriet bestaat uit een Ijzer-Nikkel legering en is hiermee een typische (klasse IIAB) ijzermeteoriet. Samen met andere meteorieten zijn het de oudste voorwerpen op Aarde, ze stammen uit de begintijd van ons zonnestelsel, zo’n 4,6 miljard jaar geleden.