De pixelneuker is een recent fenomeen. Zijn opkomst heeft gelijke tred gehouden met de opmars van het internet en hij floreert op de diverse internetsites die camera’s en fotografische apparatuur vergelijken. De laatste jaren is er een geheel nieuwe industrie met bijbehorende achterban opgestaan die draait op de beslissingsangst van aspirant fotografen. Omdat de meeste mensen tegenwoordig als de dood zijn om iets te kopen dat niet door een ander is goedgekeurd, richt de consument zijn hongerige ogen op het internet. Dit toonbeeld van waarheid zou hen tenslotte moeten kunnen helpen om een beslissing te nemen. En juist daar beweegt zich de pixelneuker, criticaster par excellence. Vermomd als legitieme gebruiker spuwt hij zijn gif en probeert hij iedereen van het fotograferen af te houden. Want deze kenner gebruikt weliswaar alle vaktermen van de professie maar maakt zelf nooit een foto. Hij heeft het te pas en onpas over bokeh, chromatische aberraties, ruis-signaal verhoudingen, frame-rates en pixelscherpte maar zwijgt in alle talen als het over creativiteit gaat. Door de onbevangen lezer murw te slaan met technische termen probeert hij zijn eigen onkunde over fotografie als expressiemiddel te verhullen en alle aandacht op het gereedschap te richten. Zo zijn er hele volksstammen, van veelal mannen, die zich drukker maken over hun apparatuur dan om hun foto’s. Deze obsessie voor hun gereedschap uit zich in oeverloos geneuzel en vergelijken. Zij hebben ver-pissen vervangen door specificatie-neuken.

 

Een fototoestel blijft echter slechts een stuk gereedschap. Niets meer en niets minder, het is een middel geen doel. Alle instelmogelijkheden, specificaties en technische hoogstandjes ten spijt is er nog nooit één goede foto door een camera genomen. Goede foto’s worden door een fotograaf gemaakt. Fijn hoor zo’n camera met 36 Megapixel, hoge ruis-signaal verhouding en continu opname stand van 12 fps, maar wat moet je ermee? Ik bedoel, wie heeft ooit gezegd dat een foto pas geslaagd is als hij scherp is? Waar staat in godsnaam dat scherpte het bepalende criterium voor een goede foto is?

 

Beste (aspirant) fotograaf, houd op met neuzelen en ga fotograferen. Maak je niet druk over pixels en scherpte maar ga eens op zoek naar visie en een verhaal. Wie weet kom je er al spelend wel achter dat je een fantastische foto hebt gemaakt. En wie maakt zich er dan nog druk over of die wel pixel-scherp is (behalve de pixelneuker dan).