zwarte+truffelknotszwam+(cordyceps+ophioglossoides)+09-2010+9529In het Natuurgebied De Brand komt de Zwarte truffelknotszwam (cordyceps ophioglossoides) voor. Deze zwam parasiteert op ondergrondse hertentruffels. Het tongvormige gedeelte dat boven de grond uitsteekt bevat de sporen. Onder de grond groeit het gele wortelachtige mycelium naar en in de truffel. De Cordyceps paddenstoelen bezitten een aantal zeer aparte eigenschappen. Alle zijn endoparasitair en de meeste parasiteren op insecten. Slechts een enkele, zoals de truffelknotszwam, parasiteert op andere paddenstoelen.

 

cordyceps+sinensisBuiten het Oosten waren deze paddenstoelen nagenoeg onbekend. Tot in 1993 drie Chinese atletes op de Nationale Spelen in Beijing vijf wereldrecords verbraken. Ze gebruikten de Cordyceps sinensis, een oud middel dat in China gebruikt wordt om het uithoudingsvermogen te vergroten en herstel na ziekte te bevorderen. Modern onderzoek vindt steeds meer toepassingen voor deze paddenstoelen zoals bij kankerbestrijding, orgaantransplantatie en ingewandenstoornissen.

 

cordyceps+unilateralisSommige Cordyceps soorten zoals de Cordyceps unilateralis zijn in staat om het gedrag van hun gastheer te veranderen. Als een mier wordt geïnfecteerd dringt de paddenstoel het lichaam binnen en voedt zich aan de weke delen, alle vitale organen laat het echter intact. Als de paddenstoel op het punt staat om sporen te ontwikkelen groeit het de hersenen binnen en produceert het chemicaliën die ervoor zorgen dat de mier hoog in een plant klimt en zich daar met zijn kaken vastbijt. Dan pas doodt de paddenstoel de mier en voedt zich ook met zijn hersenen. De Cordyceps is zo verzekerd van een optimale verspreiding van zijn sporen. Het vruchtlichaam barst open en verspreidt capsules die tijdens hun val exploderen en de microscopisch kleine sporen vrijlaten. Deze sporen kunnen dan weer nieuwe gastheren infecteren. Dit vermogen om het gedrag van hun gastheer te beïnvloeden, hebben ze al meer dan 48 miljoen jaar geleden ontwikkeld.