Als kind kwam ik vaak op het Leersumse veld. Daar heb ik heel wat verschillende kevers voor het eerst gezien, toch was ik het blauw vliegend hert daar tot voor kort nog nooit eerder tegengekomen. Nederland kent vier verschillende vliegende herten (Lucanidae), het Vliegende hert (Lucanus cervus), het Kleine vliegend hert (Dorcus parallelipipedus), het Rolrond vliegend hert (Sinodendron cylindricum) en het Blauw vliegend hert (Platycerus caraboides). Deze laatste kever is binnen het palearctisch gebied een wijd verspreide soort die lokaal soms in grote aantallen voorkomt. In Nederland zijn ze plaatselijk redelijk algemeen. In Midden-Europa leeft ook nog de zeer gelijkende soort Platycerus caprea, deze is echter net wat groter en langgerekter, maar komt niet in Nederland voor.
Het Blauw vliegend hert is de kleinste van de familie, hij wordt amper 9 tot 13mm en lijkt nog het meeste op een loopkevertje. Alleen aan zijn geknikte antennes herken je hem als een vliegend hert. Ze zijn plat, meestal blauw maar vaak ook groen weerschijnend en vliegen in tegenstelling tot het grote Vliegende hert ook overdag. De mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar en leven in loofbossen. De larven ontwikkelen zich binnen 2 tot 3 jaar in vermolmd hout van eiken en beuken. De volwassen kevers leven van jonge bladeren en bladknoppen en kun je van mei tot juli op bomen, de grond of op rotte takken tegenkomen.
Lees ook: Klein vliegend hert (Dorcus parallelipipedus), Parende vliegende herten (Lucanus cervus), Vechtende vliegende herten (Lucanus cervus) en Het vliegend hert (Lucanus cervus).
Geen reacties
Reageer: