Agrilus cyanescens 6-2021 7925In Nederland komen momenteel zo’n 28 verschillende prachtkevers voor. Prachtkevers (Buprestidae) zijn een kleurrijke keversoort die vooral van de tropen bekend zijn. Omdat ze vaak een mooie tekening met fraaie kleuren hebben, zijn deze kevers onder verzamelaars zeer gewild. De Nederlands soorten zijn echter vrij klein en relatief onopvallend. Bijna alle Nederlandse prachtkevers zijn vernoemd naar hun waardbomen, zo kennen we de eikenprachtkever, essenprachtkever, etc. Maar een uniforme Nederlandse naamgeving blijft lastig en officieel heeft Agrilus cyanescens er nog geen. Omdat hij veel op kamperfoelie wordt gevonden, wordt hij officieus vaak kamperfoelieprachtkever genoemd.

 

Agrilus cyanescens 6-2021 7884Agrilus cyanescens 6-2021 7872Dit kleine (3,5 tot 5,5mm lange) kevertje is metallisch blauw en heeft net als de meeste prachtkevers een gestroomlijnd lichaam. Hij lijkt sterk op Agrilus sulcicollis, die op eiken leeft, maar onderscheidt zich met zijn plompere bouw, gewelfde halschild met ronde zijdes en de lengtegroef over zijn kop.

 

Agrilus cyanescens 6-2021 7858Agrilus cyanescens 6-2021 7850In juni en juli worden de eitjes door de kevers op kamperfoelie (Lonicera) afgezet, in tuinen leven ze echter ook wel op sneeuwbal (Symphoricarpos albus). Om uitdroging te voorkomen gebeurt dit meestal aan de schaduwkant van de waardplant. Als de larven uitkomen, vreten deze zich direct door de bast naar binnen. Daar leven ze tussen de bast en het hout van het voedzame cambium. Omdat ze lange kronkelige gangen vreten kan een boom, als er veel prachtkever-larven in leven, sterven, omdat zijn sapstroom wordt afgesneden. Om die reden worden prachtkevers vaak als plaag gezien. Na twee winters verpopt de larve en vliegt via een klein ovaal gat in de bast uit. Vanwege onze steeds mildere winters en warme zomers zullen deze warmte minnende soorten in de toekomst waarschijnlijk alleen maar algemener worden.  

 

Kijk voor andere prachtkevers hier: Chrysochroa buquetti, Cypogastra javanica, Euchroma gigantea, Lampropepla rothschildi, Polybothris sumptuosa gema, Sternocera aequisignata en Sternocera boucardii congo.