fuut (Podiceps cristatus) 3-2016 7264Afgelopen weekend was ik bij een smederij in Enkhuizen. Daar presenteerden ze een slijpmachine die mij bij het messen maken veel tijd kan gaan besparen. Ik wilde hem, voor ik hem zou kopen, eerst zelf uitproberen. Omdat deze presentatie in de ochtend was, besloot ik daarna nog even bij de Compagniehaven te gaan kijken. Ik had gehoord dat daar een futenkolonie zat, en omdat de futen bij ons achter in het Wilhelminakanaal al bijna allemaal jonkies hebben, had ik gehoopt ook in Enkhuizen wat foto’s van jonge futen te kunnen maken. Helaas hadden de reigers alle jonkies daar opgegeten en waren er dus alleen nog volwassen paartjes. Op zich is dat voor de futen niet zo’n heel groot probleem, want zij kunnen drie broedsels per seizoen grootbrengen. Via de steiger kon je de futen goed observeren en ik heb er het grootste gedeelte van de middag doorgebracht. Ik heb ze zien vechten, baltsen en paren.

 

fuut (Podiceps cristatus) 3-2016 6770fuut (Podiceps cristatus) 3-2016 7102Als er een fuut (Podiceps cristatus) te dicht in de buurt van een ander zijn wijfje of nest kwam, staken ze dreigend hun kop naar beneden. Met hun snavels net boven het water schoten ze dan op de indringer af. De gevechten waren niet mis, ze staken met hun scherpe snavels op elkaar in en ik heb heel wat futen met bloed op hun snavels gezien.

 

fuut (Podiceps cristatus) 3-2016 7341fuut (Podiceps cristatus) 3-2016 7060De futenbalts is terecht beroemd. Ze voeren een langdurig ballet op en schudden hierbij om de beurt met hun kop, daarna maken ze nog een aantal mooie gesynchroniseerde bewegingen en bieden ze elkaar wat nestmateriaal aan. Hierbij steken ze de koppen bij elkaar en duwen elkaar met de borst omhoog uit het water.

 

fuut (Podiceps cristatus) 3-2016 6841fuut (Podiceps cristatus) 3-2016 6991Voor de paring ging het wijfje uitnodigend op het gammele drijvende nest liggen. Het duurde vaak even voor het mannetje op haar uitnodiging in ging en het wijfje moest dan minuten lang liggen wachten. Als het mannetje uiteindelijk op haar klom, was het ook zo gebeurd, al na een paar seconden liet hij zich via haar hals en kop naar voren af het water in glijden. Telkens nadat een paartje andere futen hadden weggejaagd, herhaalden zij een gedeelte van hun balts. Door tegenover elkaar met hun koppen te draaien en knikken haalden zij hun band weer aan.