BaqcterieLang geloofden we dat bacteriën niet konden verouderden. Elke bacterie zou zich in twee gelijke delen splitsen en deze dochtercellen weer in vier anderen. Aangezien de dochtercellen identiek zouden zijn aan de oudercellen blijven, zo dacht men, bacteriën eeuwig jong.

 

Bij de meeste organismen wordt veroudering veroorzaakt door een opeenhoping van niet-genetische beschadigingen, zoals langzaam oxiderende proteïnen. Recent onderzoek van de University of California in San Diego laat zien dat bacteriën onderhavig zijn aan dezelfde verouderingsprocessen als alle andere organismen maar dat dat weinig tot geen effect heeft op de gezondheid van de populatie.

 

Het geheim zit in hun manier van voortplanten. Bij celdeling hebben ze de keuze om in twee gelijke delen met een evenredig verdeelde schade te delen of in twee ongelijke delen waarbij één van de dochtercellen alle schade meekrijgt en de ander niets. De dochter met de minste schade is dan “verjongd”. De “beschadigde” dochters hebben vrijwel geen effect op de algemene gezondheid van de populatie en dankzij deze verjongingskuur blijft de bacteriepopulatie jong en gezond. Het heeft evolutionair gezien blijkbaar veel voordeel om de opgelopen beschadigingen op deze onevenredige manier over de dochtercellen te verdelen. Bacteriën zijn één van de oudste en meest succesvolle levensvormen op aarde.