Weblog

Zilvermeeuw (Larus argentus)

donderdag, 11 mei 2017

Zilvermeeuw (Larus argentus) 4-2017 8585Als je met het veer van Lauwersoog naar Schiermonnikoog overvaart, zijn er altijd wel een paar zilvermeeuwen die meeliften. Boven de Waddenzee kan het flink waaien en die meeuwen hangen dan als een vlieger aan een onzichtbare draad vlak boven het dek, wachtend op een passagier die ze wat lekkers toewerpt. Al die tijd slaan ze amper met hun vleugels, met minimale bewegingen houden ze koers. Zodra er echter iets omhoog wordt gegooid zwenken ze fel weg om het op te vangen, waarna ze direct weer naar hun positie boven het dek terugkeren.

Zilvermeeuw (Larus argentus) 4-2017 8468Zilvermeeuw (Larus argentus) 4-2017 8539

lees verder...

Kieviten op Schiermonnikoog (Vanellus vanellus)

maandag, 8 mei 2017

Kievit (Vanellus vanellus) 4-2017 8863Afgelopen week ben ik aangevallen door Nederlands bekendste weidevogel. We waren een weekje naar Schiermonnikoog om uit te waaien en ik heb er flink gefotografeerd. Toen ik een weiland overstak werd ik door een paartje kieviten  belaagd. Ondanks dat deze vogeltjes amper 3 ons wegen, waren ze behoorlijk intimiderend. Luid roepend vlogen ze om beurten op me af, om pas vlak voor mijn hoofd weg te zwenken. Hun vierkante vleugels klapperden me hierbij om de oren.

 

Kievit (Vanellus vanellus) 4-2017 9302Kievit (Vanellus vanellus) 4-2017 9352Omdat ze alleen aanvallen als je te dicht in de buurt van hun nest of jongen komt, ben ik plat op mijn buik gaan liggen. Na een minuut of tien, waarin ik onbeweeglijk met mijn camera voor me had gelegen, hield het waarschuwend roepen op en bewoog er op een paar meter afstand een verdroogd graspolletje. Toen dat zich voorzichtig op twee lange roze poten oprichtte, zag ik dat dit het jong was dat ze beschermden. Dit kuiken keek even wat beduusd om zich heen, liep een stukje recht op mijn camera af en schoot daarna in een smalle greppel weg, waarna ik hem uit het oog verloor.

 

Kievit (Vanellus vanellus) 4-2017 9214Kievit (Vanellus vanellus) 4-2017 0068Kievit kuikens hebben een zachte, lichtbruin met zwart gestreepte pyjama aan en twee bovenmatig grote poten. Ze lijken nog het meest op een pluche AT-AT walker. De ouders zijn heel fel in het beschermen van deze kuikens en ze jagen alles en iedereen die ze als potentiele bedreiging zien, weg. Om die reden zijn er veel andere weidevogels die graag in de buurt van kieviten broeden.

 

Kievit (Vanellus vanellus) 4-2017 0108Kievit (Vanellus vanellus) 4-2017 0103Hoewel een kievit van afstand saai zwart-wit lijkt, iriseren  de veren van zijn rug en de bovenkant van zijn vleugels  ’s zomers met een mooie donkergroene en paarse gloed. Helaas neemt het aantal kieviten in ons land gestaag af en dreigt deze bekende vogel langzaam uit ons landschap te verdwijnen.

lees verder...

Het Westerstrand van Schiermonnikoog

zaterdag, 6 mei 2017

westerstrand 4-2017 9390Onze eilanden wandelen, door weer en wind worden ze langzaam naar het oosten gedreven. De dorpjes die oorspronkelijk op het midden van een eiland werden gebouwd, bevinden zich nu in het westen, terwijl de bebouwingen die oorspronkelijk op de westelijke delen van de eilanden stonden, allang in zee zijn verdwenen. Zoals het dorpje Westerburen op Schiermonnikoog, dat vanaf 1650 onherroepelijk door de zee werd verzwolgen en zich nu ver onder het zand van het grote Westerstrand bevindt. Deze grote zandplaat bestrijkt het westelijke deel van het eiland en strekt zich naar beneden uit in het Rif. De grootte van dit strand is afhankelijk van het getij, maar bij eb is het één onafzienbare platte zandvlakte waar de wind vrij spel heeft.

westerstrand 4-2017 9968westerstrand 4-2017 8743westerstrand 4-2017 8771westerstrand 4-2017 8754

lees verder...

Dood kuikentje

zaterdag, 6 mei 2017

dood kuiken 5-2017 0572Ineens lag dit dode kuikentje midden in de tuin op het pad, nergens in de buurt een boom of dakgoot waar hij uitgevallen kan zijn, alsof hij letterlijk uit de lucht is komen vallen. Hij lag er precies zo bij als de hond van mijn oude buren, met zijn bek plat op de warme stenen en zijn ogen gesloten. Alleen zijn de oogjes van dit kuikentje nog nooit open geweest.

lees verder...

Broedende futen (Podiceps cristatus)

zondag, 16 april 2017

Fuut (Podiceps cristatus) 4-2017 7777Het gaat goed met de futenkolonie in de haven van Enkhuizen. Futen leggen gemiddeld drie a vier eieren, maar in de meeste nesten in de Compagnieshaven liggen er vijf. Een net gelegd futenei is bleekwit met een lichtblauwe glans. Omdat deze eieren in een nat nest worden gelegd, nemen ze langzaam de kleur van het rottende plantenmateriaal aan. Naarmate de eieren langer liggen, zijn ze steeds beter gecamoufleerd en binnen de maand dat de futen ze uitbroeden, verkleuren ze naar een gespikkeld geelbruin.

 

Fuut (Podiceps cristatus) 4-2017 7736Fuut (Podiceps cristatus) 4-2017 7706Fuut (Podiceps cristatus) 4-2017 7448Fuut (Podiceps cristatus) 4-2017 7786Deze eieren worden meerdere malen per dag voorzichtig gekeerd en beide ouders wisselen elkaar af op het nest. Een fuut is op het land heel wat minder behendig dan in het water en omdat zijn poten helemaal naar achteren op zijn lichaam staan, moet hij zich bij het eieren keren bijna dubbelvouwen om overal goed bij te kunnen.

 

Fuut (Podiceps cristatus) 4-2017 7475Fuut (Podiceps cristatus) 4-2017 7312Omdat futen in kolonies broeden is er vaak onenigheid over nestmateriaal. Niet alleen proberen futen dit onderling bij elkaar weg te halen, ook meerkoeten pikken regelmatig wat takken onder een broedende fuut vandaan. Zelfs in een goed begroeid rietgebied blijft nestmateriaal heel gewild.

 

Lees ook: Futen in de haven van Enkhuizen.

lees verder...

Blauwborstje (Luscinia svecica cyanecula)

zondag, 16 april 2017

blauwborst (Luscinia cyanecula) 4-2017 8141Na in westelijk Afrika te hebben overwinted, keren in maart en april de blauwborstjes weer naar ons land terug. De meeste broeden in de Oostvaardersplassen, maar je komt er ook veel in de Groene Jonker tegen. De blauwborstjes doen het goed in ons land, de populaties zijn vanaf de jaren 70 alleen maar toegenomen.

 

blauwborst (Luscinia cyanecula) 4-2017 8158blauwborst (Luscinia cyanecula) 4-2017 8154Er zijn tien verschillende ondersoorten met meerdere kleurenvariaties. In Nederland leeft de witgesterde blauwborst met een witte vlek midden op het blauwe veld van zijn keel, vlak boven een witte streep en een brede rood-oranje band. Dit is makkelijk te onthouden aan de hand van onze nationale driekleur. Het is een mooi klein zangvogeltje dat nauw verwant is aan ons bekende roodborstje. Blauwborstjes houden van natte insectenrijke gebieden met veel riet. Tijdens de balts kun je de mannetjes soms uit dit riet zien opstijgen om verderop met gespreide staart en vleugels weer neer te strijken. Vroeg in de ochtend en tijdens de schemering kun je ze vaak horen zingen.

 

blauwborst (Luscinia cyanecula) 4-2017 8163Dit mooie vogeltje is een gewild onderwerp voor fotografen, en in sommige gebieden is het dan ook heel wat makkelijker om een goede foto van zo’n fotograaf dan van zo’n vogeltje te maken. In de Groene Jonker liepen er onlangs hele kolonnes fotografen rond die allemaal op zoek leken naar deze kleine vogeltjes. Deze hadden echter de neiging om zich laag tussen het riet te verstoppen (zowel de fotografen als de vogeltjes), waardoor je ze vaker hoorde dan zag. Heel af en toe kwam er een blauwborstje van tussen dit riet tevoorschijn om te zingen, waarna zijn zang direct werd overstemd door het felle geratel van afgaande sluiters. In korte tijd werd menig geheugenkaart volgeschoten. De eerste keer dat ik een blauwborstje zag, was ik veel te afgeleid om aan mijn camera te denken. Het was zo’n mooi gezicht om dat heldere kobaltblauwe borstje tussen het riet te zien fonkelen, dat ik helemaal vergat om er een foto van te maken.

 

Nadat ik dit berichtje had gepend, en nog voor ik het had geplaatst, zag ik een telefoonreclame op televisie over hordes fotografen die een blauwborstje proberen te fotograferen. In hun versie werden ze opgeschrikt door een beltoon en schoten er overal gecamoufleerde fotografen omhoog. Blijkbaar zijn ze zo populair geworden dat het zelfs telecombedrijven is opgevallen.

 

Lees ook: Tureluurs in de Groene Jonker (Tringa totanus), Baardmannetjes (Panurus biarmicus) in de Vlaardingse Rietputten en Waarom een Roodborstje geen Oranjeborstje heet.

lees verder...

Zwartkop (Silvia atricapilla)

zondag, 16 april 2017

Zwartkop (Silvia atricapilla) 4-2017 8014Een zwartkop is een heel vocaal vogeltje dat niet alleen mooi maar ook heel luid kan zingen. Toen ik in het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen onder een paar bomen doorliep leek dit heldere gezang echt overal vandaan te komen. Zijn lied kaatste boven het smalle looppad tussen de jonge bladeren heen en weer. Het duurde even voor ik dit kleine grijze zangertje in de schaduw tussen de takken had gevonden. Hij trok zich weinig van me aan en bracht zijn boodschap met passie.

 

De mannetjes hebben een kenmerkend zwart petje, de vrouwtjes een bruine. Zwartkopjes (vroeger heetten deze nog zwartkopmezen) bouwen nu hun kleine nestjes laag in dichte struiken en broeden amper twee weken. Na het uitvliegen worden de jongen nog een paar weekjes gevoerd en in goede jaren beginnen de ouders daarna aan een tweede legsel.

 

lees verder...

Lepelaars in de bomen (Platalea leucorodia)

dinsdag, 4 april 2017

Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 7009Vlak bij Halfweg, net naast de A200 richting Haarlem, bevindt zich een kolonie lepelaars. Ze broeden hier hoog in de bomen in oude nesten van reigers. Al een aantal jaren komen ze hier terug en deze lepelaars worden langzamerhand een nationale bezienswaardigheid. Er zijn dan ook aardig wat paparazzi die ze komen fotograferen. Toen ik er ’s middags was, liepen er nog zes andere fotografen rond. Van een afstandje moet dat er komisch hebben uitgezien, al die mannetjes met telelenzen die omhoogturend over het fietspad drentelden. Omdat de kolonie vrijwel alleen vanaf dit fietspad is te fotograferen en je dan feitelijk recht op het zuiden kijkt, fotografeer je dus tegen de zon in. Dat is samen met de boomtakken die voor de nesten zitten, bijna net zo’n grote uitdaging als het is om uit de voorwielen van alle wielrenners weg te blijven. Regelmatig werd er dan ook waarschuwend gebeld of geroepen en zag je op het laatste moment een fotograaf de berm in duiken.

 

Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 7000Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 6814Voor de lepelaars zelf zal het ook niet altijd makkelijk zijn om met die lange vleugels en poten tussen alle takken door te manoeuvreren. Soms zag je ze uit de verte aan komen vliegen om daarna luid klapwiekend af te remmen en op het nest te landen. Veel lepelaars vliegen tussen deze kolonie en de Groene Jonker heen en weer om zich daar te voeden. Als je op de A200 omhoog kijkt, zie je dus niet alleen maar vliegtuigen overkomen. Hoewel hun snavel er van voren vrij massief en topzwaar uitziet, kun je van de zijkant goed zien hoe plat deze eigenlijk is. Ze gebruiken deze lange dunne lepel om hun voedsel, zoals kleine visjes, larven en garnalen, uit ondiepe plassen, wadden en slikken te scheppen.

 

Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 6981Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 7090Omdat het felle tegenlicht het fotograferen lastig maakte en veel subtiele kleuren uitbleekte, wil ik nog eens later op de dag, of vroeg op de avond terug gaan. Ik had het geluk ze te zien paren en dan is het misschien wel leuk om straks ook de jongen te gaan bekijken.

Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 6958Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 6955Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 6941Lepelaar (Platalea leucorodia) 3-2017 6950

lees verder...

Grauwe Gans (Anser anser anser)

maandag, 3 april 2017

grauwe gans (Anser anser anser) 3-2017 6475In de titel staat drie keer anser omdat het hier om de westelijke ondersoort met de oranje snavel gaat, er bestaat ook nog een Anser anser rubirostris, deze heeft een roze snavel en komt meer in het oosten voor. Het gaat goed met de grauwe ganzen in Nederland, elk jaar nemen hun aantallen toe, sinds 2000 zelfs met 19% per jaar. Ze zijn één van de weinige vogelsoorten die profiteren van de verdroging en bemesting van onze weilanden. Je ziet ze dan ook steeds vaker tussen de koeien grazen. Deze grauwe ganzen zijn in de Groene Jonker gefotografeerd, waar ze in alle vroegte overvlogen. Tijdens de zonsopgang galmde hun melancholische getoeter over dit kleine gebied.

grauwe gans (Anser anser anser) 3-2017 6453grauwe gans (Anser anser anser) 3-2017 6406

Lees ook: Huisgans (Anser anser domesticus).

lees verder...

Schede voor mes no. 8

zondag, 2 april 2017

schede mes 8 3-2017 7131Deze schede houdt het midden tussen een kiribako, een Japanse houten beschermkistje en een saya, een houten schede. De schede bestaat uit twee delen: het onderste waar het mes tot en met het eerste derde deel van het heft in past en het bovenste gedeelte, het deksel. De sluit-lijn loopt schuin over de schede, net zoals de lijn van de bolster dat doet bij het mes. De schede is van voren smaller dan aan de achterkant, waardoor de beide zijdes iets gekanteld ten opzichte van elkaar staan en de doorsnede een gelijkbenige trapezium vormt. Hij is gemaakt van ebbenhout met een onderlaag en  inleg van nijlpaardtand. De uitstekende binnenrand en de volledige binnenkant van het kistje is met papier beplakt. Hierdoor klemt het deksel zich goed vast en kan het mes niet beschadigen. Omdat de binnenkant van het onderste deel passend om het mes heen is gemaakt, kan dit niet rammelen en houdt het de schede scherp.

schede mes 8 3-2017 7143schede mes 8 3-2017 7127schede mes 8 3-2017 7149schede mes 8 3-2017 7125

Lees ook: Zelfgemaakt mes no. 8, Schede voor zelfgemaakt mes en Schede voor mes no. 6.

lees verder...